Експерти предлагат да бъдат обособени специални зони с ниски емисии

...
Експерти предлагат да бъдат обособени специални зони с ниски емисии
Коментари Харесай

Експерти искат "зони с ниски емисии" в градовете

Експерти оферират да бъдат обособени специфични " зони с ниски излъчвания " на парникови газове в градовете. Идеята е постройките в тези места да се отопляват единствено с газ или с парно. По този метод въздухът може да стане по-чист. Според разнообразни проучвания битовото отопление е главният провинен за нарасналите равнища на фини прахови частици, изясни някогашният екоминистър Нона Караджова. Тя взе участие в четвъртък в конференция, отдадена на това по какъв начин посредством развиването на битовата газификация да се решат проблемите с мръсния въздух.

По думите й делът на битовото замърсяване в някои градове в България доближава към 86%, а в София е около 50 на 100. " Вината " на превоза за мръсния въздух в столицата е към 30%. Обособяването на такива " чисти " зони ще отнеме време, само че е положително начало, счита Караджова.

" На тези, които се отопляват по различен метод, може да се даде 10-годишен гратисен интервал, с цел да преминат на чисто отопление като природния газ. Това е решението, другояче няма по какъв начин да се случат нещата ", изясни тя. Караджова уточни като добър образец програмата " Дезире Газ ", при която хората могат да получат 30% безплатно финансиране на допустимите разноски за газификация.

Според Георги Базаджиев от Българската асоциация " Природен газ " (БАПГ) България би трябвало да развие и насърчи използването на газ. " Едно от нашите оферти е Министерският съвет да одобри създадената Национална стратегия за ускорена газификация ", добави той. Шефът на столичния " Автотранспорт " Слав Монов пък регистрира покупката на нови транспортни средства в града. Той посочи, че в града към този момент се движат 268 автобуса на газ по отношение на 180 на дизел. Общинското сдружение разполага и с 20 електрически рейса. " Градският транспорт не може да се брои за замърсител на въздуха, казусът е в колите ", посочи Монов. И заключи: в случай че през 2012 година междинната възраст на рейсовете е била над 20 години, то в този момент тя е под 7.

Въпреки това София и част от останалите градове в страната съвсем ежедневно се задушават от замърсен въздух. Опитът с въвеждането на зелен билет в столицата се провали с гръм и тропот, а главният план, по който работи общината, е повече от противоречив, изключително що се отнася до ромските махали - за замяна на печките на твърдо гориво " с нови алтернативни форми за отопление на газ, електричество, пелети или свързване към топлофикационната мрежа ".

 

АБСУРД

Държавата приема ограничения за понижаване на мръсния въздух, а в това време предизвиква замърсяването - отпуска помощи за отопление на енергийно бедните, а те си купуват твърдо гориво. Това акцентира юристът по енергийните въпроси Александър Александров. По думите му това подтиква потреблението на въглища и дърва за огрев, които са главните виновници за запрашаването и за възникването на редица здравословни проблеми. Александров счита, че общественото министерство би трябвало да промени отпущането на тези помощи, като финансира по-екологични способи за отопление. Един от разновидностите е да се обезпечи поддръжка за обществено слабите да се газифицират, в случай че наоколо има построена мрежа.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР