Експерти по съдебна медицина са установили, че чилийският поет Пабло

...
Експерти по съдебна медицина са установили, че чилийският поет Пабло
Коментари Харесай

Пабло Неруда е бил отровен

Експерти по правосъдна медицина са открили, че чилийският стихотворец Пабло Неруда е умрял от отравяне преди близо 50 години, твърди родственик на Нобеловия лауреат за литература, представен от Българска телеграфна агенция. 

Разкритието на Родолфо Рейес, племенник на Неруда, е следващият поврат в един от огромните диспути в Чили след преврата. Дългогодишната публична позиция е, че Неруда е умрял от затруднения от рак на простатата, само че водачът на поета твърди от десетилетия, че той е бил токсичен.

Коментарите на Рейес не са доказани от специалистите по правосъдна медицина от Канада, Дания и Чили, които в сряда би трябвало да разгласяват отчет за повода за гибелта на Неруда.

Публичното обявяване на заключенията беше отсрочено два пъти тази година - първо поради проблеми с интернет връзката на един от специалистите и по-късно тъй като арбитър сподели, че групата към момента не е постигнала консенсус.

Международни специалисти по правосъдна медицина преди няколко години отхвърлиха формалната причина за гибелта като кахексия или уязвимост и безсилие на тялото, дължащи се на хронично заболяване - в тази ситуация рак. Тогава обаче те споделиха, че не са открили каква е повода за гибелта на Неруда.

В изявление за Асошиейтед прес Рейес показва, че съдебномедицинските проби, направени в датски и канадски лаборатории, демонстрират съществуването на " огромно количество Cloristridium botulinum, което е несъвместимо с човешкия живот ". Мощният токсин може да аргументи парализа на нервната система система и гибел.

Родолфо Рейес първо разкри информацията пред испанската новинарска организация ЕФЕ в понеделник.
                   
Като юрист по правосъдното дело за гибелта на чичо си, Рейес сподели, че има достъп до съдебномедицинската експертиза, която е осъществена, откакто през 2017 година същата група специалисти съобщи, че в костите и кътник на починалия стихотворец има следи от токсин. 

Лабораторните проби заключиха, че токсинът е бил прибавен, когато поетът е бил жив, добавя Рейес.

Докладът би трябвало да бъде оповестен съвсем 50 години след гибелта на поета и член на Комунистическата партия и 12 години след началото на правосъдно следствие дали той е бил токсичен, както твърди неговият водач Мануел Арая.

По-рано този месец той показа пред Асошиейтед прес убеждението си, че заключенията на съдебномедицинската експертиза ще поддържат изказванието му, че поетът е умрял, откакто му е сложена " инжекция в стомаха " в клиниката, където е бил приет в болница. Арая споделя, че за първи път е чул тази версия на събитията от здравна сестра.

Неруда, който е на 69 години и страда от рак на простатата, умира в хаоса, последвал преврата в Чили на 11 септември 1973 година, който смъква президента Салвадор Алиенде и издига на власт военачалник Аугусто Пиночет.

Тялото на Неруда е ексхумирано през 2013 година, с цел да се откри повода за гибелта му, само че направените тогава  тестове не демонстрират съществуване на токсични субстанции или токсини в костите му. Семейството и водачът му желаеха по-нататъшно следствие.

През 2015 година държавното управление на Чили съобщи, че е " доста евентуално трета страна " да е виновна за гибелта на поета. Миналата година Неруда беше наново заровен в обичания си дом с аспект към тихоокеанското крайбрежие.

През 2017 година екип от интернационалните учени откри, че Неруда не е починал от рак или недохранване, отхвърляйки формалната причина за гибелта му, само че без да показва от какво е умрял. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР