Експерти по киберсигурност предупреждават, че банковите ни сметки могат да

...
Експерти по киберсигурност предупреждават, че банковите ни сметки могат да
Коментари Харесай

Как да предпазим от източване банковата карта, докато е в джоба ни

Експерти по киберсигурност предизвестяват, че банковите ни сметки могат да бъдат източвани, въпреки и с дребни суми, до момента в който дебитните и кредитните карти са в джоба н

Източването на пари става със специфични устройства, които измамниците допират до портфейла ви. Измамите стават най-често там, където има най-вече хора – в метрото, в рейса, тролея или в магазина по време на огромни пазарувания.

Макар да не е нова, схемата употребява технологията на безконтактните разплащания, сходно на заплащанията в магазина. Портативните пос терминали, които измамниците употребяват, остават невидими за нас.

„ Когато човек, носещ пос терминал в джоба или чантата си, се приближи до вашия портфейл, се осъществя транзакция”, изяснява IT специалистът Александър Ненов. Сумите, които се теглят са дребни – до лимита, в който системата не изисква въвеждане на ПИН код. У нас най-често те са 25 или 50 лева Схемата е известна в няколко европейски страни, само че към момента публично регистрирани от полицията пострадали у нас няма.

„ Първите такива случаи, за които чухме преди години, бяха във Англия. Там в метрото се разхождаха хора, които даже не криеха пос терминала, защото не осъзнаваха, че това в действителност е форма на джебчийство”, добавя Ненов.

От фирмите за картови заплащания у нас настояват, че сходни злоупотреби при българските консуматори са мъчно осъществими. Освен отбраните, които имат безконтактните карти, пос терминалите, с които стават измамите, не могат да останат анонимни, изясняват специалистите. Дори и да се стигне до машинация, парите ни ще бъдат възобновени посредством така наречен процедура за оборване на заплащане.

„ Благодарение на тези договорни връзки сред търговеца и финансовата институция, в последна сметка парите са гарантирани”, уточни Ваня Манова, управител на компания за картови заплащания.

От измамата могат да ни предпазят специфични калъфчета или пластики с размера на самите банкови карти. У нас те към този момент се продават, а в някои страни се раздават гратис от банките при издаването на картите. Въпреки това, специалистите поучават да следите всяка транзакция, която минава през картата ви, оповестява NOVA телевизия.

В България 75% от заплащанията с карта са безконтактни. Допълнителна отбрана при тях ще дадат и новите европейски правила, които ще изискват спомагателна верификация – даже и да теглим до лимита.

"След петата транзакция и след постигане на сума от 150 евро следва системата да изиска ПИН ", сподели Иван Хаджов, управител „ Дигитални продукти” в компания за картови заплащания. Особено деликатни би трябвало да сме през идващите седмици, когато се чака милиони да бъдат изхарчени към пазаруванията около Черния петък и Коледа. Тогава и измамниците стават най-активни.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР