Експерти от Специализирано поделение „Извеждане от експлоатация 1-4 блок“ на

...
Експерти от Специализирано поделение „Извеждане от експлоатация 1-4 блок“ на
Коментари Харесай

Специалисти от ДП РАО участваха в тристранен семинар в Словакия за споделяне на опит /снимки/

Експерти от Специализирано отделение „ Извеждане от употреба 1-4 блок “ на Директива за птиците „ Радиоактивни отпадъци” взеха присъединяване в тристранен семинар за обмяна на опит с хазаин JAVYS – виновен оператор за извеждането от употреба, който беше извършен в АЕЦ „ Ясловске Бохунице V1 “, Словакия. Събитието се състоя на 13 14 март 2019 година Семинарът, проведен под егидата на Генерална дирекция „ Енергетика “ на Европейската комисия (ЕК) и Европейската банка за възобновяване и развиване (ЕБВР), е продължение на откритата сполучлива процедура за шерване на механически и на практика опит в региона на извеждане от употреба на нуклеарни уреди сред трите Програми за извеждане от употреба – Козлодуй, Бохунице и Игналина.
В хода на семинара от българска страна бяха показани три презентации. Момчил Казаков – основен технолог на СП „ ИЕ – 1-4 блок”, срещна присъстващите с цялостния прогрес в извеждането от експлоатация; Иван Петров – началник на отдел „ Третиране и кондициониране на РАО” в Съоръжение за плазмено изгаряне (СПИ), приказва на тематика: „ Въвеждане в употреба на СПИ “; Борислав Илиев – шеф на Цех за понижаване на размерите и дезактивация (ЦНРД) направи обзор на главните моменти в употребата на ЦНРД. Презентациите бяха посрещнати с огромен интерес, последваха въпроси от техническо естество и къса полемика, като изключително внимание провокира неповторимото СПИ.
В рамките на програмата на семинара експертите от СП „ ИЕ 1-4 блок “ имаха опцията да посетят Машинна зала и Реакторно поделение на АЕЦ „ Ясловске Бохунице V1 “, където се срещнаха с действителния прогрес на дейностите по извеждане от употреба на словашките си сътрудници.
При закриване на форума и в допълнение към заключителното слово на господин Кийс Кетелаар – зам.-директор и началник на Международен фонд „ Бохунице “ към Европейска банка за възстановяване и развитие, г н Робърт Кунде – началник на Програма „ Козлодуй “ от Генерална дирекция „ Енергетика “ на Европейска комисия, изрази своята признателност и означи в своята крайна тирада изключителната изгода от тези семинари за всички страни участници в процеса, като акцентира, че идващият тристранен семинар по обмяна на опит следва да бъде извършен в Козлодуй през 2020 г.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР