Експерти от РИОСВ извършиха внезапна проверка на “Топлофикация Перник и

...
Експерти от РИОСВ извършиха внезапна проверка на “Топлофикация Перник и
Коментари Харесай

След проверка: Пернишкият ТЕЦ трови въздуха

Експерти от Регионална инспекция за опазване на околната среда направиха неочаквана инспекция на “Топлофикация ” Перник и установяваха мощна неприятна миризма и огромни количества неорганизирани излъчвания, оповестиха от регионалната администрация.

Спешна среща свика регионалният шеф по отношение на писмо на Регионална инспекция за опазване на околната среда – Перник. В него се показват голям брой сигнали постъпили при тях от жители за замърсяване на атмосферния въздух и неприятни миризми от действия на Топлоелектрическа централа „ Република ” към „ Топлофикация – Перник ” АД. На срещата участваха представители на РЗИ, Регионална инспекция за опазване на околната среда, община Перник, РО „НСК“, Дирекция „ Инспекция по труда ”.

 dsc_0013 На съвещанието стана ясно, че на 19.09.2018 година, в часовия период от 21:20 до 00:15 ч., специалисти от Регионална инспекция за опазване на околната среда са направили неочаквана инспекция на “Топлофикация ” Перник. Констатирана е мощна неприятна миризма и огромни количества неорганизирани излъчвания. Експертите са открили и нерегламентирано изгаряне на боклуци в апаратура за сушене на въглища.

След срещата, междуведомствената група отиде на място, където още веднъж се откри съществуване на модифициран битов боклук, на площадка, на която сдружението всекидневно складира въглища.

Директорът на сдружението Любомир Спасов опроверга изказванията, че то изгаря нездравословни за човешкото здраве боклуци.

Областният шеф Ирена Соколова продължава да следи обстановката, като е изискала незабавни отчети в период до 26 септември от контролните институции. Заедно с кмета на община Перник ще сезират министрите на енергетиката, на стопанската система, както и на околната среда и водите.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР