Експерти от Регионалния археологически музей в Пловдив са установили, че

...
Експерти от Регионалния археологически музей в Пловдив са установили, че
Коментари Харесай

Тепърва ще установяват каква е разрушената археология в незаконните тунели под Главната

Експерти от Регионалния археологически музей в Пловдив са открили, че има нарушени археологически пластове в прокопаните нелегално тунели на Главната, заяви за Plovdiv24.bg археологът София Христева. Тя обаче към момента не може да твърди сигурно дали видяното в по-малкия ров са фактически седалки от Античния стадион.

“Този път бяха отворени хубаво двата изкопа, успяхме да проследим, че в горната част има нарушени археологически пластове. В огромния ров се виждат горели деструкции и подови равнища ", сподели Христева.

“В другия, по-малък ров, за който се приказва, че има седалки от стадиона, единственото, което съумях да видя са два мраморни камъка, сложени един върху различен в единия ъгъл на изкопа ", добави археологът, като разясни, че не е влизала вътре, защото е нямало обезпечен достъп. Освен това там има и доста строителни материали, които би трябвало да бъдат разчистени.

София Христева твърди, че по този начин тя не може да бъде сигурна, че тези мраморни плочи са седалки, стълби, или каквито и да са други структури от Античния стадион, до момента в който там не се разчисти и не се влезе, с цел да се види от близко. Въпреки това археологът позволява, че е допустимо да са седалки, само че това би трябвало да бъде сигурно потвърдено.

Христева се надява до една-две седмици да и бъде обезпечен достъп до дребния ров, с цел да даде несъмнено мнение, че това е структурата на стадиона.

“Аз материал за в този момент не съм виждала. За да се извади подобен, би трябвало да се разшири изкопа. Това, което се знае е, че неговата дълбочина е 4.50 м, по тази причина ще е нужна стълба, с която да се слезе и да се разчистят мраморните камъни. Само по този начин ще може да се каже от каква конструкция са те.

София Христева разясни още, че комисията, която първо е посетила противозаконните изкопи под Главната е била инициирана от общината. Те са създали констативен протокол за нарушаването на постройката.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР