Експерти от Регионалната здравната инспекция (РЗИ) в Смолян ще запознаят

...
Експерти от Регионалната здравната инспекция (РЗИ) в Смолян ще запознаят
Коментари Харесай

Здравни инспектори ще разясняват на ученици негативните последствия от наргилетата

Експерти от Регионалната здравната ревизия (РЗИ) в Смолян ще срещнат медицинските експерти, работещи с проведени училищен и детски колективи, за отрицателните последици за здравето на младежите при използването на наргиле.
 
Инициативата е част от осведомителната акция " Пушенето и ти " на Здравното министерство и РЗИ-Смолян , която обгръща и учениците от горния курс в учебните заведения на нашата област, и е отдадена на Международния ден без тютюнопушене.
 

Темата за ориенталския прийом за пушене на тютюн и други артикули от младежите в доста кафенета и питейни заведения из страната е изключително настояща в последно време. Министерството на здравеопазването и други ведомства работят върху оферти за текстове, регламентиращи използването на наргиле на публични места, продуктите за пушене и, изключително, достъпа на малолетни до тях.
 
Въпреки това измежду младите и измежду по-широката общност към момента липсва добра осведоменост за здравното влияние на наргилето.
 

Най-известният мит е, че наргилето е безвредно , тъй като димът от пушенето му минава през вода и се филтрира от рисковите субстанции . Истината е, че и по-късно пушекът продължава да съдържа високи равнища на токсични съединения - катрани, въглероден оксид, тежки метали, като арсен, кадмий и олово, и голям брой ракообразуващи субстанции.
 

Водата има даже отрицателно въздействие, тъй като охлажда дима и той се вдишва по-дълбоко в белите дробове спрямо дима от цигарите, а пушачът поема в по-пълна степен рисковите му съставки.
 
Според Световната здравна асоциация пушекът, вдишван за един характерен едночасов сеанс с наргиле, може да се равнява на изпушването на 100 или повече цигари.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР