Експерти от Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ)

...
Експерти от Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ)
Коментари Харесай

Сигнали в Бургас за миризма на нефтопродукти и пропан бутан

Експерти от Регионалната ревизия по околната среда и водите (РИОСВ) – Бургас са направили изключителни инспекции по отношение на постъпили сигнали на поданици на Бургас в интервала 21-24 юни 2019 за миризма на нефтопродукти и пропан бутан. Това оповестиха от Регионална инспекция за опазване на околната среда.

Най-голям е броят на сигналите, постъпили от региона на централна градска част, комплекс „ Лазур “, Централен плаж Бургас и Морска градина. Предвид преобладаващата посока напразно сега на приемане на сигналите са проверни пристанищните оператори „ БМФ Порт Бургас “ АД и „ Лукойл Нефтохим Бургас “ АД – Пристанищен терминал (ПТ) „ Росенец “. Миризмата е усетена за къс интервал, което удостоверяват и последващите диалози със подалите сигнали.

При инспекциите на място от операторите е изискана информация за посочения интервал за дебаркирали кораби под обработка и типове товари. Установено е, че на пристанищен терминал „ Бургас Изток 2 “ обработваните товари са газьол и пропан бутан. По време на обработката на товарите няма настъпили спешни обстановки. От системите за мониторинг и обявяване не са регистрирани изпускания на атмосфера. Товарите са обработени според одобрени софтуерни документи (технологични карти, указания за сигурност, спешен план).

На ПТ „ Росенец “ при осъществяване на товаро-разтоварни действия не са установени пропуски по софтуерната скица. Танкери с петрол, котелно гориво и гориво за дизелови мотори са обработвани в интервала 20-22 юни 2019 година Инсталациите на съществена площадка на „ Лукойл Нефтохим Бургас “ АД са в естествен софтуерен режим.

Регионална инспекция за опазване на околната среда е изискала от „ Морска администрация “ - Бургас като способен орган, осъществяващ надзор по попречване замърсяването на морската среда и въздуха от кораби, да извърши огледи на морската акватория. Резултатите от инспекциите ще станат ясни след приключването им.

При осъществените спомагателни обходи в местата на подаване на сигналите е установено осъществяване на настоящи поправки на уличната мрежа, както и ремонт на бул. „ Димитър Димов” в сектора от кръгово кръстовище с ул. „ Транспортна " до кръстовище с ул. „ Димитър Аврамов”, свързани с фрезоване на остарелия асфалт и машинно полагане на нов, открити камиони с асфалтови смеси, които при наличните високи температури (над 300С ) са вероятен източник на излъчвания.

Не са регистрирани превишения на следените замърсители - серен диоксид, азотни оксиди, въглероден оксид, стирен, толуен, ксилен, бензен от най-близко разположената автоматизирана станция за надзор качеството на въздуха - диференциалната оптична система „ OPSIS” в комплекс „ Лазур “. Превишения не са регистрирани и от Автоматична измервателна станция (АИС) в комплекс „ Меден Рудник “ и кв. „ Долно Езерово “, част от националната система за мониторинг на въздуха.

С цел реализиране на засилен всекидневен надзор от страна на инспекцията от пристанищните оператори е изтънчено показване на всекидневен отчет за осъществяваните товаро-разтоварни действия. При нужда ще бъдат осъществявани инспекции на място.

Регионална инспекция за опазване на околната среда - Бургас е в подготвеност да извърши спомагателни инспекции при вписване на сигнали. По предписание на шефа на Регионална инспекция за опазване на околната среда - Бургас взаимно с Регионална лаборатория към Изпълнителна организация по околна среда (ИАОС) - София ще бъдат осъществени измервания с портативен уред и при вероятно нарушение на качеството на атмосферния въздух ще се осведоми неотложно популацията и съответните контролни органи.

За интервала 21-24 юни в Регионална инспекция за опазване на околната среда - Бургас са постъпили 13 сигнала за миризми.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР