Експерти от Регионалната екоинспекция ще разчистват пясъчните дюни в местността

...
Експерти от Регионалната екоинспекция ще разчистват пясъчните дюни в местността
Коментари Харесай

Екоинспекцията започва да разчиства дюни в резерват "Пясъчната лилия"

Експерти от Регионалната екоинспекция ще разчистват пясъчните дюни в местността " Каваците ", с цел да обезпечат задоволително повърхност и условия за разселването на пясъчната лилия – предпазен тип, включен в Червената книга, прочут още като Царицата на цветята и Морски нарцис.

Работата е част от проекта за ръководство на резерват " Пясъчната лилия " в местността край Созопол, осведомят от Министерство на околната среда и водите.

През юли и септември ще се отстраняват неместни и рудерални типове и храстови микрогрупировки, нехарактерни за дюнните естествени местообитания. Ще се извърши цялостна замяна на оградата и осведомителните табели.

Ръчното отстраняването на растителността ще се прави от време на време, с цел да се обезпечи задоволителна повърхност за разселването на пясъчната лилия. Ще бъдат отстранени шубраци къпина, шипка, смокиня, слабителна зърника и бурени като троскот, щир, глухарче, тученица, бабини зъби и други

Пясъчната лилия (Pancratium maritimum) е многогодишно луковично растение, обитаващо крайбрежни пясъци и дюни. Някои от субпопулациите са многочислени, само че като цяло типът в страната е показан от стеснен брой човеци, заради което е предпазен от Закона за биологичното многообразие и е включен в Червената книга на Република България.

През летните месеци цъфтящите цветове могат да се видят по крайбрежните дюни. Размножава се най-вече вегетативно, само че и със семена, които след разпукване на кутийките се ръзпръскват от вятъра.

Поради изключителната си хубост и прелестен мирис, напомнящ ванилия, пясъчната лилия е наричана още Царицата на цветята или Морски нарцис.

Поддържаният резерват " Пясъчната лилия " е с най-малка повърхност от всички резервати в страната. За сполучливото разселване на пясъчната лилия в резерватната територия е належащо тя да се резервира от утъпкване. В тази връзка ще бъдат сменена напълно оградата и осведомителните табели на резервата.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР