Експерти от Регионална инспекция по околната среда и водите извършиха

...
Експерти от Регионална инспекция по околната среда и водите извършиха
Коментари Харесай

55 сухоземни и една блатна костенурки в безпомощно състояние са спасени от РИОСВ-Враца /снимки/

Експерти от Регионална ревизия по околната среда и водите направиха изключителна инспекция по отношение на постъпил сигнал по отношение на открити костенурки, които са отглеждани в частни домове в Враца и Оряхово.
При инспекцията е открито, че екземплярите са представители на типовете Шипоопашата и Обикновена блатна костенурка, с друг размер и на друга възраст. След осъществен обзор от ветеринарни експерти към Спасителен център за диви животни „ Зелени Балкани “, е открито, че костенурките са обезводнени и във влошено общо положение, заради което неотложно са изпратени за обзор и лекуване в избавителния център в Стара Загора. 
По информация на сигналоподателя, лицето, което е отглеждало костенурките е умряло. Поради тази причина все още не са подхванати административнонаказателни дейности от страна на РИОСВ-Враца.

Шипоопашатата и Обикновената блатна костенурки са предпазени типове на територията на цялата страна, включени в приложение 3 на Закона за биологичното многообразие (ЗБР). Съгласно наредбите на Закон за биологичното разнообразие, за животинските типове от приложение № 3 се не разрешават: всички форми на съзнателно хващане или ликвидиране на екземпляри с каквито и да е уреди, средства и методи; гонене и обезпокояване, изключително през интервалите на размножаване, развъждане на дребните, презимуване и миграция; заличаване или взимане на яйца, в това число в случаите, когато те са изоставени; разрушение, увреждане или пренасяне на гнезда; увреждане или заличаване тук-там за размножаване, отмора и скупчване по време на миграция; взимане на открити мъртви екземпляри; владение, развъждане, преместване, транспортиране, изнасяне зад граница, търговия и предложение за продажба или замяна на взети от природата екземпляри; препариране, владение, излагане на обществени места, преместване, транспортиране, изнасяне зад граница, търговия и предложение за продажба или замяна на препарирани екземпляри.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР