Експерти от МОСВ представиха пред жителите на община Созопол ползите

...
Експерти от МОСВ представиха пред жителите на община Созопол ползите
Коментари Харесай

Експерти от МОСВ представиха ползите от нова система за събиране на опасни отпадъци от бита, която се изгражда край Созопол


Експерти от Министерство на околната среда и водите показаха пред жителите на община Созопол изгодите за тях от изграждащата се нова съвременна площадка за събиране на рискови боклуци от семействата. „ Това е площадка, която се построява по Българо-швейцарската стратегия за съдействие и е за краткотрайно предпазване на боклуци, които всеки от нас държи в бита си “, съобщи инж. Тонка Атанасова, шеф на Регионална инспекция за опазване на околната среда – Бургас, по време на среща със заинтригувани поданици в Созопол през вчерашния ден. Тя беше безапелационна, че това не е хранилище за рискови боклуци, а площадка за краткотрайно предпазване. „ Всички общини до 2020 година би трябвало да имат такива построени центрове, с цел да могат да изпълнят задачите, които Законът за ръководство на отпадъците им вменява. На площадката ще се събират медикаменти, акумулатори, тв приемници, компютри, след което ще се предават на компании, които ги обработват, третират или оползотворяват. Община Созопол има опцията да извърши задължението си безплатно със средства по програмата, които са на стойност близо 2 млн. лв. ”, изясни тя.

Силвия Рангелова, шеф на Дирекция „ Координация по въпросите на Европейския съюз и интернационалното съдействие “ към Министерство на околната среда и водите, добави, че задачата на плана е понижаване на рисковете за човешкото здраве и околната среда посредством обособяване на рисковите боклуци от семейства от потока битови боклуци. Технологията и методите на работа са заимствани от наложената процедура в Конфедерация Швейцария и са изцяло безвредни. Аналогичните центрове в Швейцария се разполагат наоколо до търговски обекти в границите на обитаемоте места и директно до жилищните здания на хората за оптималната досегаемост и улеснение. Периодът, в който могат да се съхраняват отпадъците след тяхното събиране, е стеснен до 1 година от приемането им, за да не се струпват огромни количества. „ Това е съвременен и може би най-екологосъобразният метод за обособяване на евентуално рискови боклуци от бита от общия поток на битовите боклуци “, добави още тя.

На територията на общинските центрове няма да се правят замърсяващи действия по оползотворяване и неутрализиране на боклуци. Събираните и съхранявани боклуци от време на време ще се транспортират до площадки на други оператори, лицензирани за следващо отнасяне, включително неутрализиране. Центровете са по този начин замислени и проектирани, че отпадъците да се съхраняват без заплаха от разливи и разсипи и замърсяване на околната среда, с цел да могат да са в непосредствена непосредственост до хората, които обслужват в обитаемоте региони.

Проектът „ Пилотни модели за екологосъобразно събиране и краткотрайно предпазване на рискови битови боклуци от семействата “ се извършва от април 2015 година с безплатно финансиране от близо 15 млн. лв. по Българо-швейцарската стратегия за съдействие, като крайният период за осъществяване е декември 2019 година Проектът планува създаване на 5 пилотни центъра за събиране на рисковите битови боклуци в общините Шумен, Разград, Созопол, Съединение и Левски. В допълнение към пилотните общински центрове ще бъдат доставени мобилни събирателни пунктове за обслужване на прилежащи на тях 17 общини: Велики Преслав, Смядово, Каспичан, Хитрино, Лозница, Самуил, Исперих, Завет, Цар Калоян, Пордим, Никопол, Белене, Марица, Калояново, Хисаря, Приморско, Царево., с което се цели решение на казуса с рисковите битови боклуци в 22 български общини.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР