Експерти от Международната агенция за ядрена енергия направиха проверка на

...
Експерти от Международната агенция за ядрена енергия направиха проверка на
Коментари Харесай

Международни ядрени експерти провериха изграждането на първата централа на Беларус

Експерти от Международната организация за нуклеарна сила направиха инспекция на построяването на първата нуклеарна централа в Беларус.

В експертната група участваха нуклеарни експерти от Съединени американски щати, Русия, Франция, Холандия, Белгия, Бразилия, Словакия и Армения, както и други чиновници от интернационалната организация.

По време на 18-дневната задача в град Островец специалистите са инспектирали разнообразни сфери от построяването на централата - ръководството за сигурността, образованието и квалификацията на фрагментите, работещи по плана, както и дейностите по другите интервенции и техническа поддръжка.

Проверени са и експлоатационният потенциал на оборудванията, радиационната отбрана, готовността за реакция при незабавни случаи и повреди и други.

" Невъзможната обич " на Източна Европа към нуклеарната енергетика

Защо проектите за нови реактори удрят на камък?

Централата е ситуирана на 150 километра от беларуската столица Минск. Тя ще има два енергоблока, които ще са оборудвани с съветски реактори вид VVER-1200 с дизайн AES-2006. Очаква се централата да създава 2,4 гигавата електрическа енергия. Първият блок на централата по проект би трябвало да проработи през идната 2020 година.

Експертните инспекции нямат за цел да инспектират дизайна на плана, а да подобрят неговата експлоатационна сигурност посредством справедлива оценка на успеваемостта, употребявайки стандартите на нуклеарната организация, споделят от интернационалната работа.

В изграждащия се беларуски ЯЕЦ специалистите са определили редица положителни практики, които ще бъдат споделени в бранша в международен мащаб. Такава да вземем за пример е положителната алармена система, която може да се употребява освен в границите на централата, само че и има системи за предупреждаване и инструктиране на популацията. Специалистите също по този начин са останали впечатлени и от намиращите се в главните контролни зали интегрирани екрани панели за ръководство и надзор на мобилното съоръжение на централата, което се употребява в незабавни случаи.
 Първата в света плаваща нуклеарна централа пое по своя курс
Първата в света плаваща нуклеарна централа пое по своя курс

Проектът е за 480 милиона $

Мисията е дала няколко рекомендации, основно за подобряването на оперативната сигурност на плана. Трябва също по този начин инженерите да подсигуряват, че всичките действия, свързани с създаването и осъществяването на другите модулим са изпълнени вярно. Екипът от специалисти е показал образцов отчет с констатациите си на управлението на централата, който би трябвало обширно да се проучва и от нуклеарния регулатор на Беларус. Окончателната версия на отчета ще бъде подготвена в 3-месечен период и следва да се показа на държавното управление на страната.

По думите на основния инженер на нуклеарния план Анатолий Бондар визитата и инспекцията на интернационалните експерти съставлява чудесна опция на едно място да се съберат най-хубавите нуклеарни фрагменти, които да създадат обширен обзор и да спомогнат за повишението на експлоатационната сигурност при планувания старт на новия реактор.

Преди единствено седмица стана ясно, че държавното управление на Литва е закупило 4 милиона йодни таблетки на стойност близо 1 милион щатски $ по отношение на идното стартиране на нуклеарната централа, която се намира единствено на 20 километра oт гpaницaтa на прибалтийската република с Беларус и на 50 ĸилoмeтpa oт cтoлицaтa ѝ Bилнюc. Германия също се ресурси с йодни таблетки.

Литва надълбоко се съмнява в сигурността на плана, заради което в страната се изготвят и системи за алармиране, както и инфраструктура за бърза евакуация.
 Литва изхарчи близо €1 милион за йодни хапчета поради стартирането на първата нуклеарна централа в Беларус
Литва изхарчи близо €1 милион за йодни хапчета поради стартирането на първата нуклеарна централа в Беларус

Съоръжението се намира на 20 километра от литовската граница
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР