Експерти от Италия излязоха с нова версия за причината, поради

...
Експерти от Италия излязоха с нова версия за причината, поради
Коментари Харесай

Нова теория за причината Бетовен да е оглушал

Експерти от Италия излязоха с нова версия за повода, заради която известният немски композитор Лудвиг ван Бетовен е изгубил слуха си. Подобни признаци при техен актуален пациент допускат, че глухотата на музиканта може да е била в резултат на отравяне с олово. Резултатите от проучванията са оповестени в научното списание „ Laryngoscope “. Тази година се навършват 250 година от рождението на музикалния талант, а с новата доктрина сме една стъпка по-близо до това да установим какво е поразила слуха му.

Бетовен стартира да губи слуха си през 1796 година, в 26-ата година от живота си, а до 1811 година изцяло оглушава. Заболяването не стопира композитора да основава музика, само че прави доста по-трудно осъществяванията му на концерти. 

Учените са излагали голям брой хипотези за аргументите за заболяването на композитора - измежду тях са тиф, разнообразни автоимунни болести и необикновеният табиет на Бетховен да спи, потапяйки главата си в студена вода.

Но в този момент лекари, водени от Давиде Бротто от университета в Падуа (Италия), оферират нова причина.

Симптомите на един от пациентите, които лекарите следят през 2018 година, значително съответстват с това, от което страда известният композитор. Причината за неразположението е високото наличие на олово в кръвта и урината на италианеца . Токсичният метал попада в организма му от остарял тиган, на който защитният керамичен пласт е изхабен.-->



Анализ на косата на Бетовен и фрагменти от черепа му през 2005 година също демонстрират, че в тялото на композитора има нараснало наличие на олово.

Композиторът може да е получавал нараснали дози олово дружно с вино – по това време тази напитка е съдържала огромно количество тежки метали. Освен това обичания бокал на Бетовен е отчасти изработен от олово. 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР