Експерти от ИА „Морска администрация представиха напредъка по проект „Интегрирано

...
Експерти от ИА „Морска администрация представиха напредъка по проект „Интегрирано
Коментари Харесай

ИА „Морска администрация“ представи напредъка по проекта за интегрирано морско наблюдение

Експерти от ИА „ Морска администрация " показаха напредъка по план „ Интегрирано българско морско наблюдаване " (InBulMarS). На събитието участваха представители на Изпълнителната организация за дребните и междинните предприятия (EASME) към Европейската комисия и Съвместния проучвателен център (JRC) към Европейската комисия, участниците и наблюдаващите по плана.

Партньори в плана за интегрирано морско наблюдаване са Главна дирекция „ Гранична полиция ", Агенция „ Митници ", Военноморските сили, Държавно дружество „ Пристанищна инфраструктура " и Изпълнителна организация по риболовство и аквакултури, а финансирането се реализира посредством Европейския фонд за морско дело и риболовство. Наблюдатели по плана са Министерство на защитата и Министерство на земеделието, храните и горите.

По време на срещата участниците се срещнаха със степента на осъществяване на дейностите все още и спазването на откритата времева рамка. Представени бяха главните характерности и функционалността на системите за морско наблюдаване, които се експлоатират от сътрудниците в плана. Освен това бяха разисквани плануваните действия за създаване и внедряване на механически принадлежности за интегрирано морско наблюдаване, по-специално за подкрепяне на използването, употребата и поддържането на CISE (Common Information Sharing Environment) по приоритет 6. „ Насърчаване на осъществяването на интегрираната морска политика ", мярка 6.1 „ Интегрирано морско наблюдаване " от Програмата за морско дело и риболовство 2014-2020.

Основната цел на плана InBulMarS е да бъде направено изследване за установяване на потребностите и условията за възстановяване на междусекторния продан на информация в региона на морското наблюдаване. Също по този начин ще бъдат разпознати правните и техническите проблеми пред консолидираното на съществуващите национални системи за наблюдаване на морските пространства на България.

Дейностите по план „ Интегрирано българско морско наблюдаване " (InBulMarS) стартираха на 01.01.2017 година, а срокът за тяхното осъществяване е 2 години. Общият бюджет на плана е 238 820 евро, като сумата на предоставената безвъзмездната финансова помощ е в размер на 191 056 евро.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР