Експерти от Държавен фонд Земеделие продължават проверките на къщите за

...
Експерти от Държавен фонд Земеделие продължават проверките на къщите за
Коментари Харесай

ДФЗ не може да санкционира къщи за гости в нарушение

Експерти от Държавен фонд " Земеделие " не престават инспекциите на къщите за посетители в смолянската община Борино, оповестява БНР.

Досега инспекторите са открили нарушавания в заложения бизнес проект и в собствеността на къщите на някогашен общински консултант и на родственик на ръководителя на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ.

Проверката стартира в къща, благосъстоятелност на брачната половинка на кмета на Борино Мустафа Кара Ахмед.Той увери, че няма никакви терзания, защото даже сега в нея има посетители.

По закон за локалното самоуправление и локалната администрация аз нямам право да правя комерсиална активност и по тази причина аз съм трансферирал моите акции на брачната половинка си Захрие Кара Ахмед, изясни кметът.

До втората къща нямаше достъп. Заместник-изпълнителният шеф на ДФЗ с сектор " Програма за развиване на селските региони " Калоян Костадинов изясни, че единият план " Чала инвест " е отвън мониторинг и е изминал през 2017 година Въпреки че по бизнес проект е трябвало да се правят към 1 200 нощувки годишно, до края на мониторинговия интервал общият брой на нощувките е бил едвам 500.

По думи на Костадинов това значи, че има несъблюдение на бизнес проекта.

ДФЗ може само да показа информацията на основна дирекция " Национална полиция ", която също прави инспекция на тези къщи, уточни той, допълвайки, че сега не може да глоби притежателя на къща за посетители в нарушаване, защото " няма правно съображение за това ".

Вторият обект е с изминал мониторинг през 2016 година От Фонда обясниха, че сега се пробват да се свържат с сегашния му притежател.

Припомняме, на 14 юни беше обявено, че стартира инспекция на 288 къщи за посетители, които са финансирани с европари по Програмата за развиване на селските региони за интервала 2007 - 2013 година и за които 5-годишният мониторингов интервал към този момент е изминал.

В същия ден стана ясно, че следващата тествана къща за посетители в Белослав е изцяло изрядна. Ден преди този момент и къща за посетители в Нови пазар е издържала инспекцията на ДФЗ.

На 10 юни аграрни специалисти ревизираха хотел в село Гургулят, където не откриха несъответствия. Това беше втората от оповестените от министър Десислава Танева 14 инспекции на подадени планове. Преди това от ведомството ревизираха и къща за посетители в Лясковец, за която също заключиха, че е изцяло изрядна.

По-късно денем бяха осъществени инспекции на още две планови оферти - хотел в Берковица и център за деца скаути за нощуване на палатки. Те също се оказаха изрядни съгласно МЗХГ и ДФЗ.

До момента поради установени нередности дотацията си би трябвало да върне друга къща за посетители в Гургулят, която съгласно информация на медиите е на секретарката на община Сливница Ани Иванова. /БНР
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР