Експерти от Брезник, Дупница, Перник и Кюстендил дискутираха промените в

...
Експерти от Брезник, Дупница, Перник и Кюстендил дискутираха промените в
Коментари Харесай

Ловджиите изплашени! Има опасност да се превърнат в убийци на хора

Експерти от Брезник, Дупница, Перник и Кюстендил дискутираха измененията в Закона за лова и запазване на дивеча, както и превантивните ограничения против африканската чума. „ Обсъждахме предстоящото позволение за колективен лов на дива свиня за понижаване популацията й и ограничение на заплахата от нахлуване на африканската чума, която към този момент не е записана у нас, написа вестинк Струма.

Досега не сме имали самостоятелен лов на дива свиня “, разяснява участвалият в срещата Венко Калинчев, секретар на Ловно-рибарско сдружение „ Елен “.

Изготвени са и графици на ловците, които имат удостоверения за подборен отстрел. Те ще бъдат предоставени на държавни институции, с цел да се вземе решение къде и по кое време да се прави отстрелът на дива свиня в региона.

„ От нас се изискват доста неща, а страната липсва. Трябва да изкопаваме ями с бетонови пръстени. Това ще бъде мъчно, изключително при отстрел на дива свиня във високите места. Съществува и риск при преместване на отстреляните животни до ямата. Според мен би трябвало да се изкопава на място, където е убита дивата свиня”, акцентира Венко Калинчев. Той добави, че следва и среща с ръководителите на ловните дружини взаимно с РДГ и ветеринари, на която да бъдат избрани местата за ямите.
Според Калинчев самостоятелният лов е рисков, изключително когато става във време на високи треви и когато има гъбари, билкари, туристи. „ Опасността да бъде прострелян или погубен някой е огромна. Много от ръководителите на ловните дружинки в Кюстендилско не желаят да ловуват. Проблем ще бъде и обработката и съхранението на убитата дива свиня, както и двете проби за африканска чума или трихинелоза, ловците би трябвало през нощта да отстрелват, а денем да носят пробите “, недоумява Венко Калинчев. Същевременно той е на мнение, че не може да не се извършват държавни разпореждания.

Секретарят на ловното съдружие напомни, че когато по график са били носени проби за проучване в лаборатории в Благоевград, за два дни са имали от 40 до 65 проби.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР