Експерти описаха в доклад най-опасните пътища у нас и посочиха

...
Експерти описаха в доклад най-опасните пътища у нас и посочиха
Коментари Харесай

Междуградските пътища у нас са най-опасни, показва нов доклад за катастрофите

Експерти описаха в отчет най-опасните пътища у нас и показаха кои са най-честите съдбовни шофьорски неточности. Главните заключения в документа са, че водачите нямат нужната просвета на държание на пътя и че за надзор на нарушителите се харчат прекалено много средства, без това обаче да покачва събираемостта на санкциите.

Вижте повече детайлности от Тихомир Игнатов, който следи тематиката.

Докладът е обемен, а статистиката е много притеснителна. На пътя продължава да липсва дисциплинираност и приемливост. Едни от рекомендациите са да се увеличи качеството на преподавене в автошколите, по-строг надзор при издаването на шофьорски книжки, както и повече акции за смяна на публичните настройки.

Миналата година при тежки произшествия в цялата страна са починали малко над 600 души, а над 8 000 са ранените. Най-много са починалите водачи, по-късно са пасажерите и пешеходците. Най-много произшествия са регистрирани в Пловдив, София и Варна, а минимум в Перник, Търговище и Ямбол.

Анализът на пътните специалисти демонстрира, че най-вече произшествия стават в регионите към междуградските пътища. Малко над 30% са регистрирани по републиканската пътна мрежа. В голям % от случаите случаите са породени от неточност на водача, а не от нередовност в пътя или автомобила.

На първо място в класацията е високата скорост. Отнемане на преимущество, неправилни маневри и неспазване на отдалеченост са останалите най-чести неточности, които водачите позволяват.
 Малина Крумова: Трябва да бъдат проследени аргументите за какво водачите бъркат Малина Крумова: Трябва да бъдат проследени аргументите за какво водачите бъркат
Председателят на Държавната организация "Безопасност на придвижването по пътищата " Малина Крумова показа в "Сутрешен блок " акцентите от отчета за безопас...

Участъците от интернационалния път Е 79 през видинските села Медовница и Скомля водят класацията по брой произшествия в цялата страна. Тук хората упорстват трафикът на товарни коли да бъде стеснен.

Домът на Бойка Георгиева е край един от рисковите завои в Скомля по интернационалния път. На няколко пъти коли влизали в двора й. Поставената край оградата мантинела не може да я защищити от тирове. За да се защитят, стопаните са създали сигнализцация с подръчни материали.
Бойка Георгиева: А тук ето виждате, това е от удар, от кола. Беше влезнала ето до тука. Там пробиха канализацията. Бор отрязаха..пак при удар от коли. И портата ни е бутана.
Подобни сектори с висока централизация на пътни катастрофи са общо 77 в цялата страна.

Според специалисти обаче обозначавенето със знак не е решение.
Владимир Тодоров, Асоциация на потърпевшите при произшествия: Места, където всяка седмица стават всяка седмица произшествия и на тези места не се взимат ограничения. Давам образец с аквапланинга на автомагистрала " Тракия " или на други места.
От Асоциацията на потърпевшите при произшествия виждат решение на казуса в повишението на събираемостта на санкциите.
Владимир Тодоров, Асоциация на потърпевшите при произшествия: 40 до 50 % от санкциите не се събират. Друг сериозен проблем е неналичието на задоволително камери. 200 камери, с които разполага пътната полиция на 20 000 километра пътна мрежа са извънредно незадоволителни. Нямаме системи за междинна скорост.
Некачествено осъществяваните поправки и техническо обслужване на колите също крият голям риск. Над 80% от ремонтите на коли се правят от нерегистрирани сервизи, сочи още отчета на пътните специалисти.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР