Експерти настояват да се увеличи процента на реимбурсиране за лекарства

...
Експерти настояват да се увеличи процента на реимбурсиране за лекарства
Коментари Харесай

Експерти настояват за повече реимбурсиране при лекарства за сърдечни заболявания


Експерти упорстват да се усили % на реимбурсиране за медикаменти за сърдечно-съдови болести, който в този момент е към 30 на 100. Това съобщи Аркади Шарков от Експертен клуб за стопанска система и политика.

Той показа разбор, съгласно който през 2016 година над 2.5 млн. здравноосигурени лица са били лекувани с истински медикаменти, за които Здравната каса (НЗОК) е платила над 535 млн. лева (208 лева на човек). Същевременно близо 3.9 млн. здравноосигурени лица са били лекувани с генерични лекарства, за които НЗОК е платила близо 97 млн. лева (25 лева на човек).

От данните се вижда, че лекуването с истински медикаменти обгръща 1.5 пъти по-малко пациенти, само че коства 5.5 пъти повече. Данните са предоставени от НЗОК, по Закона за достъп до социална информация, посочи Аркади Шарков.

Прогенерична политика ще докара до съществени спестявания, които биха могли да се употребяват за разширение на достъпа на пациентите до медикаменти, както и за ограничение на растежа на разноските, добави Шарков.

Според него е наложителна осведомителна акция от Министерство на здравеопазването за изгодата от използването на генерични лекарства. Трябва да се обезпечат подобаващи конкурентни, административни и регулаторни условия за попречване на липса на медикаменти, както и допустимо най-скоро да се вкара електронната рецепта, добави още Шарков.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР