Експерти на Световната здравна организация (СЗО) и други специалисти казаха,

...
Експерти на Световната здравна организация (СЗО) и други специалисти казаха,
Коментари Харесай

СЗО отхвърли твърдението на италиански лекар, че коронавирусът губи силата си

 Експерти на Световната здравна организация (СЗО) и други експерти споделиха, че няма данни в поддръжка на изказванието на прочут италиански доктор, че новият ковид губи силата си, съобщи Българска телеграфна агенция като се базира на Ройтерс.

Проф. Алберто Дзангрило, завеждащ интензивното поделение на болница " Сан Рафаеле " в Милано, сподели пред държавната телевизия в неделя, че новият ковид " повече не съществува клинично ".

Епидемиологът Мария Ван Керкхове от СЗО, както и няколко други специалисти по вируси и инфекциозни заболявания обаче акцентираха, че мненията на Дзангрило не са подкрепени от научни доказателства. Няма данни новият ковид да се трансформира доста, нито по метод на предаване, нито по сериозността на заболяването, която предизвиква.

Не е извънредно вирусите да мутират и да се приспособяват, до момента в който се популяризират. Дебатът по тематиката притегля вниманието върху това по какъв начин учените следят и наблюдават новия вирус. Мартин Хибърд, професор по зараждащи инфекциозни заболявания в Лондонското учебно заведение по хигиена и тропическа медицина, сподели, че огромни проучвания за генетичните промени във вируса SARS-CoV-19 не поддържат концепцията, че той отслабва по какъвто и да е метод.

" С данни от повече от 35 000 цялостни вирусни генома понастоящем няма доказателства за значима разлика, що се отнася до силата му " - посочи той.

Дзангрило, прочут като лекарят на Берлускони, сподели, че основава мненията си на проучване, извършено от сътрудника му Масимо Клементи, което ще бъде оповестено идната седмица.

" Не сме казвали, че вирусът се е трансформирал, казахме, че взаимоотношението сред вируса и приемника изрично се е трансформирало ", съобщи Дзангрило пред Ройтерс.

Според него това се дължи или на разнообразни характерности на вируса, които още не са разпознати, или на разнообразни характерности на инфектираните. Клементи, който е шеф на лабораторията по микробиология и вирусология на болничното заведение " Сан Рафаеле " е сравнил проби от вируса от пациенти с Covid-19, взети през март, с проби, взети през май.

" Резултатът е категоричен: извънредно значима разлика сред вирусния товар на пациентите, признати през март, спрямо признатите предишния месец ", сподели Дзангрило. Оскар Маклийн от Центъра за вирусни проучвания към университета в Глазгоу сподели, че догатките вирусът да отслабва " не са подкрепени от каквото и да е в научната литература и също наподобяват много неправдоподобни от генетична позиция ". Пандемията от Covid-19 до момента е умъртвила повече от 370 000 души, а инфектираните са над 6 милиона.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР