Експерти на ООН са констатирали, че руски военни части са

...
Експерти на ООН са констатирали, че руски военни части са
Коментари Харесай

Убийства, грабежи и насилие: ето какво вършат руските военни в ЦАР

Експерти на Организация на обединените нации са установили, че съветски военни елементи са виновни за съществени нарушавания на човешките права в Централноафриканската република. Силите на държавното управление, взаимно с съветски бойци, които публично оперират като " военни съветници ", са били забъркани в " несъразмерна приложимост на мощ, безразборни убийства, огромно окупиране и грабежи на учебни заведения и филантропични организации ". Това излиза наяве от вътрешен отчет до Съвета за сигурност на Организация на обединените нации.

Гражданската война в ЦАР продължава

От 2013 година насам ЦАР е раздирана от революция. Сблъсъците сред държавните сили и размирен групи са прогонили 180 хиляди души от страната. Въпреки богатите минерални залежи, някогашната френска колония ЦАР с нейните към 4,7 милиона поданици се счита за една от най-бедните страни в света. В Индекса за човешкото развиване на Организация на обединените нации Централноафриканската република заема предпоследното 189-то място. Експертите на Организация на обединените нации събират голям брой свидетелски показания, които удостоверяват “активното присъединяване на съветски военни съветници в бойни операции”. Свидетелите допълват, че те даже са водели настъпленията в градове и села.

Официално Москва е изпратила " консултанти "

Още при започване на годината експертна комисия на Организация на обединените нации свърза частната съветска войска " Вагнер " и " “охранителните компании " " Сева секюрити сървисес " и " Лобай инвест сарлу " с военни конфликти в ЦАР. През 2018 година Москва за първи път изпрати " консултанти " в африканската страна и с разрешението на Организация на обединените нации достави стрелкови оръжия. През април Москва разгласи, че е изпратила 532 квалифицирани фрагменти в ЦАР, които не са въоръжени и не вземат участие във военни дейности. Според последния отчет на Организация на обединените нации обаче броят им в действителност е " сред 800 и 2100 ".

Отговорният орган на Организация на обединените нации неотдавна показа отчет в Съвета за сигурност. В рекомендациите специалистите приканват за разширение на глобите и за удължение на настоящето оръжейно ембарго на ЦАР, което би трябвало да изтече на 31 юли. Централноафриканската република, както и Русия, Китай и няколко други африкански страни, са срещу удължаването.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР