Експерти на Института за пътна безопасност изследваха пътната обстановка на

...
Експерти на Института за пътна безопасност изследваха пътната обстановка на
Коментари Харесай

Нов анализ за катастрофата с НСО разкрива някои детайли: Скоростта е била голяма

Експерти на Института за пътна сигурност изследваха пътната конюнктура на мястото на злополуката с автомобил на НСО посредством Google Мапс.

Според предварителните данни и фотоси злополуката се е случила на входа на Варна откъм Аксаково, там където ул. " Добруджа " се пресича с път 29, директно до Автомивка " Трафик ". По фотосите ясно се разграничават същите табели и указателни знаци. 

От страната на ул. " Добруджа " фактически има знак стоп, който задължително би трябвало да се съблюдава от водачите, заради огромния трафик по другия път, който няма разграничителна линия.

Път 29 на това място съставлява десен завой (ако следваме посоката на придвижване на колата на НСО) със относително огромен диаметър към 400-600 м. Независимо от това обаче, завоят е много изострен, толкоз, че при придвижването на колите към Варна, първата опция на водачите да видят спряла кола на знака стоп (както и самите лидер да имат директна видимост един към друг) е на към 140 м от кръстовището (вижте лилавите стрелки на илюстрацията). Там има буйна растителност, табели и крив път.

 

При пътни катастрофи, както и проектирането на пътища и коли се следват законите на физиката, и там има формули за премерване на спирачен път, сцепление на пътя и прочие Една от тях, за спирачния път, може да се изведе с формулата S=V*V/(2fg) в метри, където:

S – спирачен път (м)

V – скорост на придвижване (в м/сек)

f – коефициент на сцепление

g – земното притегляне, равно на 9,81 м/сек

Понеже скоростта е на втора степен, спирачният път не е симетричен на нея. При 2 пъти по-голяма скорост, спирачния път е 4 пъти по-голям.  И по тази формула, и да приемем, че имаме изсъхнал асфалт, спирачния път при 60 км/ч e 15-18 е 15-18 метра, само че при 120 км/ч е над 60-65, и то при изсъхнал асфалт и идеални гуми и спирачки. Като прибавим и времето за реакция на водача, когато види някой на пътя, което е 1-2 сек, и се оказва, че дистанцията от 130 м може да е задоволително да се спре, в случай че се кара с 60 км/ч, само че ще е извънредно недостъпно при скорост над 100. При мокра настилка да вземем за пример спирачния път може да стигне и 200 м..

Към факторите тук прибавяме и следните неща:

1. Освен че завоят е десен и не обезпечава добра видимост, там има и няколко огромни табели и дървета (вж. снимките), които в допълнение затрудняват видимостта сред двамата водачи.  Т.е. в случай че при оптимални условия от оптималната видимост сред двамата водачи от 137-140 м, тук нещата са в допълнение усложнени и е допустимо потърпевшият лидер да е спрял на знак стоп, да е изчакал, и когато е тръгнал, да не е видял въобще друга кола отляво.

2. За 2-4 секунди колкото ще отнеме на един автомобил от спряло състояние да навлезе в платното, една кола с 60 км/ч би минала 50 на метра, само че една кола движеща се над 110-120 - би минала над 100м., т.е. на практика е съвсем невероятно да се спре и да се избегне злополука.

Именно по тази причина там, би трябвало да има ограничаване от 50-60 км/ч, тъй като даже всеки един водач по ул. " Добруджа " да стопира на знака Стоп, то в случай че различен автомобил се движи с над 90 км/ч - вероятността прекомерно късно  да види навлизащ в платното откъм път 29  е доста огромна.  

Компетентните органи ще би трябвало да изяснят детайлите, кой е спрял, кой с какъв брой е карал, дали тези табели в допълнение са попречили на видимостта и пр.  Това проучване е единствено с цел да предизвести други водачи, че даже прекъсването на знак Стоп, не постоянно е гаранция за сигурност. Няма никакво значение дали някой бил с пусната лампа или не - при изострен завой и дребна видимост, постоянно се рискува някой отнякъде да изскочи в последния миг.

Според всички разбори, от типа на смачканите коли излиза наяве, че скоростта е била огромна. Ако това е по този начин, за къде тъкмо са бързали Кирил Петков и компания, и за какво не са попречили на водача да кара безразсъдно бързо?

 

Знаете ли, че в Щатите и други западни страни има закони, които санкционират даже пасажерите, в случай че са съучастници и подбуждали водача да кара пийнал или бързо (Encouraging Speeding )
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР