Експерти на Fortune съвместно с американската консултантска компания Korn Ferry

...
Експерти на Fortune съвместно с американската консултантска компания Korn Ferry
Коментари Харесай

Топ 10 на най-уважаваните компании в света

Експерти на Fortune взаимно с американската консултантска компания Korn Ferry направиха проучване в региона на корпоративната известност, анкетирайки 3750 шефове на компании, анализатори, ръководещи и специалисти, с цел да излъчат 10-те най-уважавани компании в света за 2019-а.

Първата позиция е за американската корпорация Apple, производител на лични компютри и таблети, аудио плейъри, телефони и програмен продукт. Компанията е измежду пионерите в региона на персоналните компютри и модерните операционни системи с графичен интерфейс. Централният й офис се намира в Купертино, Калифорния. Благодарение на новаторските технологии и естетичния дизайн на продуктите Apple съумя да си сътвори неповторима известност в промишлеността на потребителската електроника. Тя е и първата американска компания, чиято капитализация надвиши 1.044 трлн. $.

Amazon.com, Inc. заема второто място. Американската компания е най-голямата в света по оборот измежду продаващите артикули и услуги през интернет и една от първите, фокусирана върху продажбата на действителни потребителски артикули. Централният й офис е основан в Сиатъл, щата Вашингтон. Днес Amazon.com обгръща 34 продуктови категории, в това число и електронни книги, битова електроника, играчки, храни, артикули за семейството, спортни артикули и други. Компанията разполага с клонове отвън Съединени американски щати, по-точно в Австралия, Бразилия, Канада, Англия, Германия, Япония, Франция, Италия, Полша, Испания, Индия и Китай.

Следва американският холдинг Berkshire Hathaway с щаб квартира в град Омаха, щата Небраска. Компанията ръководи огромно количество компании в разнообразни браншове. Тя има напълно компании като GEICO, Dairy Queen, BNSF Railway, Lubrizol, Fruit of the Loom, Diamonds Helzberg, Long & Foster, FlightSafety International, Pampered Chef и NetJets, а също така е притежател на 38.6% от Pilot Flying J, 26.8 на 100 от компанията Kraft Heinz, както и 17.15% от American Express, 9.4 на 100 от Coca-Cola Company, 9.9% от Wells Fargo, 6.9% от IBM и 5% от Apple.

The Walt Disney Company е измежду най-големите финансови конгломерати в промишлеността за развлечения в света. Основаната на 16 октомври 1923 година от братята Уолтър и Рой Дисни дребна анимационна студия през днешния ден е една от най-големите холивудски студии и собственик на 11 увеселителни и два аквапарка, както и на няколко телевизионни и радиопредавателни мрежи, в това число и американската радио- и телевизионна компания ABC. Централният офис и главните индустриални мощности на The Walt Disney Company са съсредоточени в подразделението Walt Distudiney Studios в Бърбанк, щата Калифорния.

Starbucks Corporation е американска компания за продажба на кафе и едноименна верига от кафенета. Тя е учредена в Сиатъл, щата Вашингтон през 1971 година и се подрежда на пета позиция. Популяризирайки добре изпеченото кафе, Starbucks се утвърди като представител на втората вълна в американския кафеен бизнес, която разчита най-много на усета и качеството на продаваното кафе, както и на качеството на обслужване на клиентите.

Шеста в класацията е Microsoft, една от най-големите мултинационални компании за произвеждане на програмен продукт за разнообразни типове компютърна техника - лични компютри, игрални конзоли, PDA устройства, мобилни телефони и други. Тя е разработчик и на най-широко употребяваната софтуерна платформа в света - фамилията на операционните системи Windows.

Разположеният в Калифорния холдинг Alphabet Inc. е на седмо място. Той има няколко компании, които по-рано са били благосъстоятелност на Гугъл Inc, в това число и самата Гугъл Inc. Начело на холдинга са създателите на Гугъл Лари Пейдж и Сергей Брин. През 2018-а Alphabet Inc. оглави листата на 500-те най-хубави работодатели в света на списание Forbes.

На осма позиция е Netflix - американска развлекателна компания, доставяща филми, телевизионни сериали и друго аудио-визуално наличие, което се излъчва в мрежова среда и главно в интернет. Основана е на 29 август 1997-а от Рийд Хейстингс и Марк Рандолф. Централният й офис са намира в Лос Гатос, Калифорния. От 2013 година Netflix създава лични филми, сериали и телевизионни стратегии. През 2016-а компанията пусна 126 истински поредици и ленти, повече от всеки различен мрежов или кабелен канал.

JPMorgan Chase е финансов холдинг, формиран след сливането на няколко огромни американски банки. Централният му офис се намира в Манхатън, Ню Йорк. JPMorgan е част от "голямата четворка " на банките в Съединени американски щати паралелно с Bank of America, Citigroup и Wells Fargo. Основните посоки в работата на холдинга са капиталовото банкиране, финансовите услуги за частни лица и на дребния бизнес, комерсиално банкиране, осъществяване на финансови транзакции и ръководство на активи. Те се реализират посредством JPMorgan Chase Bank (национална банка, показана в 23 щата), Chase Bank USA (национална банка, издаваща кредитни карти) и J.P. Morgan Securities LLC (брокерска фирма). Основен район на активност са Съединените щати, на които се падат над две трети от облагата. Наред с това холдингът има доста наличие в Канада, Англия и Индия.

На десета позиция в рейтинга е FedEx Corporation - американска компания, предоставяща пощенски, куриерски и други логистични услуги в целия свят. Основана е през 1971 година в Литъл Рок, щата Арканзас под названието Federal Express. Флотът от товарни самолети на FedEx е измежду най-големите в света и се състои от 379 машини за междинни и дълги дистанции и 291 самолета за къси дистанции.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР