Експерти, които са участвали в геоложките проучвания на тунел „Железница“

...
Експерти, които са участвали в геоложките проучвания на тунел „Железница“
Коментари Харесай

Експерти за инцидента в „Железница“: Причината не е техническа или човешка грешка

Експерти, които са взели участие в геоложките изследвания на тунел „ Железница “ считат, че причаната за инциенда през днешния ден най-вероятно не е техническа или човешка неточност, а се дължи на сриване на скална маса поради чупливите скали, през които се прокопава тунела. Те дефинират строителния обект като един от най-сложните за осъществяване в страната.

Проф. Стефчо Стойнев, който взе участие в геложките изследвания за тунела, споделя, че с изключение на елементарно чупливи, скалите са и размекващи се, а когато има мощни превалявания като през вчерашния ден, е допустимо да се стигне до срутищни процеси.

Прокуратурата подхваща сриването в тунел "Железница "

Експертът е всяка седмица на тунела, последно е бил там през вчерашния ден, часове преди случая. Заради меките скали в региона при прокопаването на тунела в този сектор не се взривява, а се употребяват единствено машини.

Проф. Стойнев изяснява още, че мястото на случая е било укрепено на първичен стадий. За построяването на „ Железница “ е направено едно от най-мащабните геоложки изследвания у нас.

„ Железница “ е най-дългият тунел, изграждан в миналото у нас. Дължината му е близо 2 километра, с две обособени тръби. През годините планът беше съпроводен с голям брой кавги.

През април 2017 година от АПИ изчезнаха документите на един от участниците в първия несполучлив търг. Прокуратурата повдигна обвиняване на един от членовете на комисията в организацията.

Строителният контрол: Няма нарушавания, служащите в тунел "Железница " са герои

През 2018 година започва втората процедура. Печели я консорциум. Проектът за над 200 млн. лева бе предоставен на консорциума след решение на Върховния административен съд от началото на 2019 година Така строителството на „ Железница “ стартира през октомври предходната година и по план би трябвало да бъде приключен през 2022 година
13
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР