Експерти и политици започват да говорят за черния лебед всеки

...
Експерти и политици започват да говорят за черния лебед всеки
Коментари Харесай

Черен лебед - какво е това и как да се подготвим за него

Експерти и политици стартират да приказват за " черния лебед " всякога, когато в света се случи някакво световно събитие, което никой не е очаквал. И което има значително влияние върху стопанската система и други значими сфери на обществения живот.

Какво значи тази получил известност последните години термин - метафора, допустимо ли е да се планува по кое време ще настъпи, можем ли да се подготвим за него, по какъв начин да избегнат отрицателните му последици.

Какво е " черен лебед "?

" Черен лебед " е събитие, което в началото наподобява рядко и мъчно за прогнозиране, само че след това постоянно се оказва напълно разумно, въз основа на разрастващите се процеси.

Самият термин ни връща към латинския: " rara avis in terris, nigroque simillima cygno ", което се превежда като " рядка птица на земята, като черен лебед ". Така античните римляни са описвали нещо доста рядко, съвсем невероятно събитие. Факт е, че до края на 17-ти век се е считало, че лебедите са единствено бели, до момента в който холандските откриватели за първи път не откриват черен лебед в Западна Австралия.
 Снимка 487979
 

Теорията е озвучена за първи път от американския математик и икономист Насим Талеб през 2004 година в книгата му Fooled by Randomness, а през 2007 година той вкарва самия термин в книгата " Черен лебед. Под знака на непредсказуемостта ". Насим Талеб, написа в публикацията на Тrends.rbc, предложи три съществени критерия, по които обещано събитие може да бъде класифицирано като " черен лебед ":
изненада, в това число за експертите; начителни последици; появяването на рационална аргументация след случилото се.
Ярки образци за сходни събития съгласно Талеб са Първата международна война (започнала с убийството на Франц Фердинанд от Гаврило Принцип), разпадането на Съюз на съветските социалистически републики, терористичната офанзива на 11 септември 2001 година и международната финансова рецесия от 2008 година.

Защо възниква този феномен?

Ето главните неточности, които не ни разрешават да предвидим появяването на " черни лебеди " във времето:

Ефект на балона - хората са склонни да се доверяват на повече информация и отзиви, които са постоянно срещани в тяхната среда или измежду тези, които считат за престижи. В същото време всичко, което опонира на това, се игнорира;

Злоупотреба с математически методи в действителния живот. Например, теорията на игрите постоянно се употребява за прогнозиране на вероятността за продобиване на лотарията или картите. На процедура всичко е доста по-сложно и би трябвало да се вземат поради даже тези фактори, за които не знаем;

Прилагане на задна дата: когато бъдещите събития се пробват да бъдат планувани въз основа на предишното. Както и в предходния параграф, главната неточност тук е да приемем, че знаем задоволително, с цел да вършим прогнози и че всичко ще се развива по същия сюжет.
 Снимка 496408
 

Пандемията от COVID-19 също ли е " черен лебед "?

Това мнение е доста публикувано. Например по време на конференцията на Ideas Lab в Брюксел беше изразена концепцията, че коронавирусът показва крехкостта на световния мир и неспособността на страните да работят дейно и безпрепятствено. В резултат на това бяхме изолирани и разграничени от граници и блокирания, стопанската система потъна в безпорядък, а СЗО издаде закъснели и спорни рекомендации. Както прилича на същински " черен лебед ", пандемията се оказа непредвидена за международната общественост (с изключение на прогнозите на Бил Гейтс, които никой не слушаше) и докара до световни последствия.

Как  " черните лебеди "  влияят на живота ни?

През 2007 година, съвпадайки с издаването на книгата му, Талеб разгласява публикация в The New York Times, обясняваща въздействието на черните лебеди върху нашето главно схващане за света: " Едно наблюдаване може да опровергае общоприетото разбиране, учредено на хиляди години наблюдения на милиони бели лебеди. Всичко, от което се нуждаете, е една единствена (и, както се споделя, много грозна) черна птица. С други думи, сходни събития радикално прекатурват нашата картина на света, доказвайки, че всичко, на което се основава, е много ненадеждна и даже илюзорна структура. Тази теза поражда съмнение към всевъзможни експертни оценки и прогнози, основани на добре познати правила и формули.

Според Талеб на прогнозите за вложения може да се има вяра не повече от астрологията. Първият " черен лебед " може да срине пазара или, назад, да докара до избухлив напредък на избрани активи и никой не може да се приготви за това: " Прогнозираме търсенето на нефт 30 години авансово, без да осъзнаваме, че не можем да знаем какво ще бъде идващото лято.

Кумулативните неточности в политическите и икономическите прогнози са толкоз чудовищни, че гледането на техните описи ме кара да желая да се щипна, с цел да се уверя, че съм безсънен. " Като удостоверение на тезите си Талеб цитира събитията от 11 септември 2001 година в Ню Йорк. Тогава никой не оцени обективно всички вероятни опасности, просто тъй като сходно развиване на събитията изглеждаше най-невероятно. Експлозия в сърцето на Ню Йорк е най-рисковата и мъчно изпълнима. Поради изненада терористичната интервенция беше сполучлива.

Талеб уголемява теорията за " черните лебеди " до известни персони, които не са били оценени приживе - като Едгар Алън По или Артър Рембо. Според него, в случай че изоставим нормалните логичен настройки, щяхме да имаме време да разпознаем техния гений, който изпреварваше времето си.
 Снимка 332759
 

Възможно ли е да се предскаже появяването на " черни лебеди "?

На първо място, Талеб предлага да се преразгледат обичайните източници на познание, благодарение на които формираме показа за света и основни събития, като се стартира от медиите. Журналистите постоянно се концентрират върху това, което несъмнено ще заинтересува аудиторията им, игнорирайки това, което им наподобява скучно или маловажно. Това ни основава изкривена и предубедена картина.

За да прецените по какъв начин действителността се разминава с нашите показа, Талеб предлага да си припомните всички ярки събития през живота си и да прецените какъв брой предсказуеми са били те за вас. Освен това, колкото по-неочаквани са събитията, толкоз по-голям резултат имат. Той също по този начин поучава да разгледате по-отблизо тези обстоятелства, които не сте знаели, само че които доста са повлияли на хода на нещата. Именно незнайното, прикрито от нас, съгласно Талеб, въздейства най-вече на протичащото се и води, наред с други неща, до появяването на " черни лебеди ".

Склонни сме да се фокусираме единствено върху известни обстоятелства, когато вземаме решения. Например, през 30-те години на предишния век французите издигат линията Мажино, отбранителни укрепления, където немското настъпление към този момент се е случило 20 години по-рано. Няколко години по-късно Хитлер елементарно го заобиколи и нахлу от другата страна.

Насим Талеб приканва за отмора от това, което считаме за норма, и да се съсредоточим върху най-необичайното и извънредно. За да изпреварите всички, би трябвало да разгледате най-невероятните сюжети и да предложите най-неочакваните хрумвания: " Противно на изказванията на обществените учени, съвсем всички значими открития и механически изобретения не са резултат от стратегическо обмисляне - те бяха просто " черни лебеди ".

Учените и предприемачите би трябвало да разчитат допустимо минимум на планирането и да импровизират колкото е допустимо повече, като се пробват да не пропущат опцията, която се е появила.

Връщайки се към събитията от 11 септември, Талеб твърди, че офанзивите са могли да бъдат предотвратени. За да извършите това, беше задоволително да се инсталират бронирани порти в самолети, които да бъдат несъмнено заключени от вътрешната страна и извън. Въпреки това е малко евентуално самолетните компании да подхващат тези скъпи ограничения без действителна опасност. В резултат на това след обстоятелството управляващите покачиха условията за сигурност във високите здания и стегнаха инспекцията на пасажерите на летището.

" Черният лебед "  и резултатът на пеперудата

Ефектът на пеперудата е събитие в границите на теорията, съгласно което даже леко влияние върху детайл от избрана безредна система може да докара до големи и непредвидими последствия. Най-ярката илюстрация е едноименният филм, където незначителни събития от предишното изцяло трансформираха бъдещето на героите. Общото сред резултата на пеперудата с теорията за " черния лебед " е, че и в двата случая става дума за непредвидими, само че доста значими събития. Ефектът на пеперудата обаче се употребява основно в естествените науки, когато се приказва за естествени системи, където всяко тънко събитие може да се случи непредвидимо и доста да повлияе на цялата система като цяло. Например в метеорологията, където неочакваните метеорологични феномени могат да доведат до изменение на климата или естествени бедствия.
 Снимка 331774
 

Какви " черни лебеди " ни чакат в близко бъдеще?

Още през 2017 година, в изявление за RBC, Талеб предвижда най-вероятните събития, които ще се трансфорат в новите " черни лебеди ":

Епидемии.  " Медиите подценяват тази заплаха и рядко подвигат звук към научни изявления, че бактериалната устойчивост към антибиотици нараства или че се появяват нови варианти вируси. През 2020 година в изявление за RBC той добави, че високата смъртност от COVID-19 е директна последица от обстоятелството, че мнозина подцениха епидемията, даже когато опасността стана много явна. Според него премахването на карантината не значи, че можем да се върнем към естествения живот: следствията ще останат с нас за дълго време.

Неолудизъм. Този термин се отнася до съпротивата против роботизацията - по прилика с придвижването на лудитите, които при започване на 19 век чупят тъкачни машини, страхувайки се за работните си места. В необятен смисъл, неолудизмът е обостряне на ултраконсервативни настроения в контраст на бързото развиване на технологиите и разпространяването на научни познания. Особено блестящо, съгласно Талеб, тази наклонност ще бъде забележима в ислямските страни.

В същото време Талеб не има вяра, че новите технологии ще извърнат бъдещето ни с главата надолу: техният резултат е значително пресилен и видим единствено в избрани области: " От всички технологии, които дават обещание да извърнат света с главата надолу, аз имам вяра единствено в нови сила. Просто тъй като аз персонално ги употребявам. Къщата ми е изцяло самостоятелна и работи на слънчева сила, а аз карам Tesla. "

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР