Експерти и медийни публикации прогнозират, че възобновяемите енергийни източници ще

...
Експерти и медийни публикации прогнозират, че възобновяемите енергийни източници ще
Коментари Харесай

Възможно ли е енергийно бъдеще със 100% ВЕИ?

Експерти и медийни изявления предвиждат, че възобновимите енергийни източници ще играят водеща роля през 2050 година. Но някои от упованията в това отношение може да са прекомерно оптимистични и би трябвало да се гледат с нараснало внимание, предизвестяват откриватели.

Учени от Кралския лицей в Лондон приканват за нерешителност, когато се приказва за каузи на ВЕИ в бъдеще и когато се обосновават решения за енергийните политики. Защото някои " прекомерно оптимистични модели " предвиждат, че цялата енергийна система на дадена страна може да разчита единствено на възобновими източници доникъде на този век - а това може да се окаже подвеждащо.

За прогнозирането на бъдещето нормално се употребяват математически модели, които вземат поради разнообразни фактори и оценки като да вземем за пример създаването и внедряването на нови технологии. Тези модели могат генерират " пътеки " на възможното развиване отсега нататък. На тази база се предвижда до каква степен могат да бъдат спазени заложените цели и проекти за развиването на ВЕИ.

Моделите обаче са тъкмо толкоз положителни, колкото са данните, въведени в тях. Те не постоянно отразяват провокациите на действителния свят. Например, някои модели не регистрират условията за транспорт на сила, съхранението на сила или оперативността на системата.

В отчет, оповестен в списание " Джаул ", откривателите от Кралския лицей в Лондон са посочили, че някои изследвания лъжливо предвиждат, че цели електроенергийни системи могат да преминат към 100% възобновима сила до 2050 година, написа greentech.bg.

Тези изследвания може да се окажат опорочени, тъй като не вземат под внимание някои значими фактори като да вземем за пример надеждността на доставките.

Използвайки данни за Англия, екипът е тествал модел за произвеждане на 100% възобновима сила - единствено от вятър, слънце и вода - в период до 2050 година Учените разкрили, че е налице липса на корав и пригодим енергиен запас - което значи, че зареждането може да се срутва постоянно. А това ще се смята за неработоспособна система.

Екипът е разкрил, че даже в случай че добави малко количество резервиращи мощности - създавайки система със 77% дял на ВЕИ, то въпреки всичко 9% от годишното ползване на Англия ще остане незадоволено. Това ще докара до спирания на електрозахранването и на обилни стопански вреди.

Препоръката на учените е да се борави деликатно с прогнозите за осъществимостта на нулево въглеродното бъдеще.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР