Експерти анализираха изображенията, получени с помощта на марсохода Perseverance, който

...
Експерти анализираха изображенията, получени с помощта на марсохода Perseverance, който
Коментари Харесай

СНИМКИ на марсоход потвърдиха, че кратер е бил древно езеро

Експерти проучиха изображенията, получени благодарение на марсохода Perseverance, който принадлежи на НАСА и споделиха, че те удостоверяват теорията, изложена по -рано.

Кратерът Джезеро в действителност е антично езеро, което се е захранвало преди 3,7 милиарда години от дребна река. Днес това е суха купа, която има всички признаци на вятърна ерозия, оповестява New Atlas.
Снимките също демонстрират, че в кратера се появявали наводнения понякога. Техният интензитет бил задоволителен, с цел да придвижи големи камъни надолу по течението и да ги натрупа на дъното на езерото, където те остават и до през днешния ден.

Новото проучване се основава на изображения на скали, изплували от западната страна на кратера. Проучванията, извършени по-рано, демонстрираха, че пластът, излязъл на повърхността, наподобява на делтата на реките, която участва на нашата планета. Утаените скали в този случай са ситуирани под формата на ветрило на мястото, където реката се влива в езерото.

Древното езеро останало много „ умерено “ за дълго време. След това климатът почнал да се трансформира фрапантно на планетата, което провокирало пагубни наводнения. Авторите на проучването означават, че езерото скоро престава да съществува.

Марсоходът ще продължи да учи кратера и специалистите се надяват скоро да получат спомагателна информация за това по какъв начин се е трансформирало езерото и климатът на самия Марс.

Превод: БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР