Експертен център по муковисцидоза ще бъде открит в Университетската болница

...
Експертен център по муковисцидоза ще бъде открит в Университетската болница
Коментари Харесай

60 души са болните от мусковисцидоза в Североизточна България, лекувани във Варна

Експертен център по муковисцидоза ще бъде открит в Университетската болница " Св. Марина " във Варна. Специализираната конструкция се намира на 5-ия етаж в най-голямата варненска болница. Откриването е планувано за 13.00 часа.

В Експертния център по муковисцидоза огромен екип от експерти ще обслужва деца и възрастни. Заболяването стартира още в детска възраст и е определяно като най-честата рядка болест при бялата раса. В международен мащаб заболеваемостта е 1:2500. Пациентите в България са към 260, а в Североизточния район – 60 души на възраст от 1 до 42 години, разкри преди дни в изявление за Дарик началникът на Втора детска клиника в болница „ Св. Марина ” доцент Миглена Георгиева

„ Заболяването е генетично наследствено и визира главно белите дробове и храносмилателния тракт. Страда обаче и черният дроб и 30 % от пациентите развиват цироза.Благодарение на развиването на медицината в развитите страни пациентите живеят до 50-60 години. В България има такива, които са над 40-годишна възраст ”, уточни доцент Георгиева.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР