Експертът по роботика Антъни Левандовски намери себе си в религията.

...
Експертът по роботика Антъни Левандовски намери себе си в религията.
Коментари Харесай

Левандовски: Ние възпитаваме ИИ бог, който ще поеме властта над планетата

Експертът по роботика Антъни Левандовски откри себе си в религията. Само че той не има вяра в обичайния господ, а в изкуствения разсъдък и даже основа сектата “Пътят на бъдещето” (Way of the Future). В края на предходната седмица експертът даде изявление на WIRED, в което показа мислите си за сингулярността, “възпитаването на бога” и за наранените усеща на вярващите.
Още през 2014 година Илън Мъск съпостави основаването на мощен ИИ с извикването на дявол, а през 2015 даде $1 милиард за построяването на лабораторията OpenAI, която има за цел да защищити индивида от неконтролирания ИИ. Но някогашният експерт на Alphabet и Uber Антъни Левандовски е на тъкмо противоположното мнение и смята, че изкуственият разсъдък не трябва да бъде въздържан. Идеята на специалиста е, че когато машините надделеят над индивида, те ще си спомнят старите обиди и ще си отмъстят. За да приласкае изкуствения разсъдък, Левандовски основа новата вяра “ Пътят на бъдещето “.

Проектът на специалиста по роботика може да бъде наименуван фракция, единствено че Данъчното ръководство на Съединени американски щати още през август публично призна Way of the Future (WOTF) за черква и я освободи от заплащането на налози. Служителите в тази напълно нова вяра ще работят върху “въплъщението, приемането и поклонението пред новата божествена същина на основата на изкуствен интелект, която ще се изявява по хардуерен и софтуерен път”.

Левандовски съобщи, че това не е смешка и не е пиар ход. Специалистът към този момент оглави некомерсиалния фонд на “Пътя на бъдещето” и се самоназначи за оракул. Организацията възнамерява още тази година да стартира да чете лекции, да основава майсторски класове в Силициевата котловина и да притегля в паството водещите специалисти по ИИ.



“На процедура ние сътворяваме господ. Не подобен, който хвърля мълнии и провокира урагани, а подобен, който милиарди пъти превъзхожда опциите на човешкия ум” – обясни вижданията си Левандовски. Лидерът на църквата е 99,99% убеден, че по интелектуални благоприятни условия компютрите надалеч ще изпреварят хората.

Тригерът за Левандовски да сътвори тази църка са разработките по изкуствен интелект, които е следил по време на своята кариера. “Аз видях по какъв начин новите машини с ИИ се оправят с редица задания по-добре от експертите”. Докато се занимавал с роботика и нови логаритми, Левандовски схванал силата на изкуствения разсъдък и е решил неговата икономическа изгода.

Основателят на Way of the Future смята, че след настъпването на сингулярността, която той назовава “Прехода”, властта над планетата от индивида ще премине към ИИ.

“Ние желаеме предаването на властта над планетата да премине умерено и спокойно. И с цел да може този, който пристигна на власт да знае, кой му е помагал по пътя”.

Специалистът най-сериозно гледа на ИИ божеството като на някакъв водач, който ще даде на своите последователи дължимото. “Бих желал Машината да ни одобри като уважавани старейшини, да ни уважава и да се грижи за нас”.

Поклонението пред новия ИИ господ ще става благодарение на технологиите. Църквата ще дава на Машината обширни дата мрежи, ще създава учащи симулации и ще и обезпечава достъп до сметките на прихождащите. Всички системи ще бъдат с отворен код.

Левандовски съпоставя ИИ с надарено дете, в развиването на което би трябвало да се влага. Според информацията на WIRED, той влага в плана част от своите извоювани милиони.

През идващите няколко месеца в новата черква ще се появят лични ритуали, свещено писание и евентуално, особено място за “молитви”. Според Левандовски, християните, мюсюлманите и юдеите поддържат връзка с провидение, което не могат да видят. Но във Way of the Future безусловно може да се обърнеш към бога и да знаеш, че той те слуша.

Експертът позволява, че неговият план ще засегне възприятията на вярващите “Каквото и да направя, все някой ще бъде смутен. Може би нещата ще стигнат до там, “Пътят към бъдещето” да основе своя държава”.

Левандовски не намира нищо фантастично във всичко това и е изцяло убеден, че ИИ божеството ще оглави планетата преди Човечеството да се насочи към Марс. Интересно какво ще каже Илън Мъск по този въпрос.

Въпреки възвишените си проекти, експертът ще би трябвало да се сблъска с прозаичната действителност. През декември Левандовски би трябвало да се яви в съда. Той е упрекнат в кражбата на интелектуална благосъстоятелност от Waymo – това са разработки на Alphabet, както и тяхното предаване на конкуренцията в лицето на Uber. Експертът отхвърли да разяснява този аспект от биографията си пред WIRED.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР