Експертът по национална сигурност Славчо Велков изненадващо подаде оставка като

Експертът по национална сигурност Славчо Велков изненадващо подаде оставка като ...

Славчо Велков подаде оставка като депутат.Експертът по национална сигурност Славчо Велков изненадващо подаде оставка като депутат от парламентарната група на "БСП за България" и на 14 март Народното събрание прекрати правомощията му.  В мотивите си за напускането той е посочил усложнено здравословно състояние и необходимост от продължително лечение и възстановяване.

Велков остава в парламента като личен сътрудник на лидера на БСП Корнелия Нинова. Това съобщи самият той пред журналисти, след като оставката му бе гласувана в пленарната зала. "Не търсете нищо политическо в оставката ми. Ще цитирам Меркуцио от Ромео и Жулиета: раната ми не е дълбока като кладенец, нито широка като черковна порта, но имам нужда от възстановяване", обясни той и изрази надежда до есента вече да е във форма и да е на игралното поле.

Велков благодари на лекарите на ВМА и допълни: "Имам препоръка да се въздържам от стрес и емоции. Пред вас стои един смирен човек."

Лидерът на БСП, от чиято гражданска квота беше депутат Славчо Велков, също коментира оставката му. "Слави претърпя тежка операция, от която има последици за здравето му, но няма да ги коментирам публично, защото това е лична информация. Това е написал и в мотивите си. Казахме му, че уважаваме неговото решение и той е в правото си да иска да си почива, тъй като здравословното му състояние е такова. Разбира се, ще си извървим пътя, който е по конституция", посочи Корнелия Нинова. По нейна информация в ЦИК вече са пристигнали необходимите документи, така че комисията трябва да се произнесе за неговото освобождаване и кой ще го замести в най-скоро време.

Славчо Велков беше народен представител от 13-и избирателен район - Пазарджик. На негово място в парламента би трябвало да влезе следващият в листата - Гурко Митев. По време на парламентарните избори през 2017-а обаче имаше преференциален вот, който я пренареди. Така в Народното събрание преди близо две години влязоха Славчо Велков, Йордан Младенов и Надя Клисурска-Жекова.

Източник: banker.bg