Експертът от Изпълнителната агенция по околната среда и водите Тодорка

...
Експертът от Изпълнителната агенция по околната среда и водите Тодорка
Коментари Харесай

През 2016 г. Видин е дишал най-мръсен въздух

Експертът от Изпълнителната организация по околната среда и водите Тодорка Петкова осведоми какви са данните за фини прахови частици за страната по Bulgaria ON AIR. Тя уточни данните за фини прахови частици, измерени в съответния миг на изявлението, които бяха 8,3 микрограма.

Експертът дефинира цифрите като "изключително положително достижение " и осведоми, че нормата за запазване на човешкото здраве е 50 микрограма за едно денонощие.

Тодорка Петкова съобщи, че с настъпването на отоплителния сезон и битовите изгаряния на твърди горива в семействата, се покачват и концентрациите на фини прахови частици във въздуха.

"За 2016 година максимален брой превишения на средноденонощната норма са регистрирани във Видин, където хората са дишали и най-мръсен въздух от цяла България за същата година, ж.к. "Тракия " в Пловдив, а най-чист е въздухът в местността "Копитото ", означи Петкова.

Експертът показа графика, която демонстрира по какъв начин от 2014 година до 2016 година броят на превишенията за фини прахови частици за София доста е намалял. Петкова акцентира, че всички общини на страната, в които се регистрира замърсяване на въздуха над нормата, са задължени да изготвят стратегии за понижаване на замърсяванията.

"В разследване на такива ограничения, виждате по какъв начин качеството се усъвършенства, макар че не сме достигнали идеални условия ", разясни специалистът.

Като метод за справяне с мръсни въздух Тодорка Петкова изброи два, измежду които почистването на улиците и топлоизолирането на повече жилища.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР