Експерт обяви кои цени на основни хранителни продукти са се

...
Експерт обяви кои цени на основни хранителни продукти са се
Коментари Харесай

Експерт: Олиото стана по-евтино

Експерт разгласи кои цени на съществени хранителни артикули са се намалили и кои са се повишили. 

Пазарът е свръхзареден сега, има забележителен превес на предлагането над търсенето. Това съобщи в " Говори в този момент " Владимир Иванов, ръководител на Държавната комисия по стоковите тържища и борсите. По думите му може да се чака умерено лято с наклонност на задържане на цените.

" Като цяло зърното поевтиня в международен мащаб, там има един блокиран пазар при цени от около250 $, които са от дълго време. При слънчогледа и рафинираното олио се следи срив в цените, надалеч от пиковете от 2022 година Търсенето също е доста малко. Всичко това основава сериозен проблем за нашите аграрни производители ", разяснява Иванов за положението на пазара на зърно.

При млечните артикули има стабилизиране на цените през последния месец. Свинското месо е на равнищата от предходната година, рибата е с -10%, олиото с 30% по-евтино.

При захарта към момента има индикации за повишаване на международния пазар, като не се знае до каква степен ще доближи, разяснява Иванов и добави, че сега цената на захарта е достигнала психическа граница от 700 $.

Когато намесите на страната са навременни и верни, проблем няма никакъв, въпросът е да не се намесва в пазарния механизъм, тъй като имаше много оферти за груба интервенция в пазарния механизъм. Това в никакъв случай няма да докара до нищо положително, сподели още Владимир Иванов, написа novini.bg.

Той добави, че се следят свръхвисоки цени на лука, защото има недостиг, изключително в Централна Европа. Дефицит има и при картофите поради неприятна годишна продукция в Германия, която е главен производител.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР