Експерт на РИОСВ - Шумен извърши извънредна проверка по подаден

...
Експерт на РИОСВ - Шумен извърши извънредна проверка по подаден
Коментари Харесай

Стреляха по розов пеликан край АМ Хемус, птицата е защитен вид!

Експерт на Регионална инспекция за опазване на околната среда - Шумен извърши изключителна инспекция по подаден сигнал на дежурния телефон за розов пеликан със счупено крило. Птицата е била открита от жители наоколо до Автомагистрала " Хемус " край Каспичан и превозена до ветеринарна клиника в Нови Пазар, откъдето е получен  сигналът в екоинспекцията. При прегледа на птицата ветеринарните лекари не са забелязали забележими външни пострадвания, само че едното му крило е било увиснало и пеликанът не е можел да лети.

Същия ден птицата е превозена за лекуване в Спасителен център за диви животни " Зелени Балкани " в Стара Загора, където е открито, че по пеликана е стреляно с пушка, откакто в крилото са открити 2 сачми.

От 1962 година розовият пеликан е предпазен тип, включен в Червената книга (1985) като липсващ. Среща се в езерата край Бургас и резервата " Сребърна “, където има дребна колония. Пеликаните идват на река Дунав в края на март или началото на април и си потеглят от септември до края на ноември. Обитават сладководни езера и блата с обширни тръстикови масиви, язовири и микроязовири, рибарници и рибовъдни стопанства.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР