Експериментално лекарство срещу новия коронавирус на компанията Мерк намалява с

...
Експериментално лекарство срещу новия коронавирус на компанията Мерк намалява с
Коментари Харесай

Експериментално лекарство намалява смъртността от Ковид-19

Експериментално лекарство против новия ковид на компанията " Мерк " понижава с до към 50% опцията от настаняване в болница или гибел при пациенти с риск от тежко преболедуване на инфекцията, предадоха международните осведомителни организации.

Данните са от клинични тествания на препарата молнупиравир, който " Мерк " създава взаимно с компанията " Риджбек Байотерапютикс ". Третата им фаза е прекратена по-рано от плануваното поради позитивните резултати.
В направен промеждутъчен разбор са взели участие 775 пациенти с Ковид-19, при които имало най-малко един рисков фактор от тежко преболедуване. Само 7,3% от хората, лекувани с молнупиравир, са били настанени в болница или са умряли до 29 дни след лекуването, спрямо 14,1% при тези, които са получили плацебо. Няма смъртни случаи измежду лекуваните с молнупиравир, а в другата група са умряли осем души.

" Антивирусно лекуване, което може да се ползва в домашни условия при пациенти с Ковид-19, е извънредно належащо, " съобщи изпълнителният шеф на компанията " Риджбек Байотерапютикс " Уенди Холман.

Учените приветстват евентуалното ново лекуване, което може да помогне за предотвратяването на тежко преболедуване на инфекцията, приничила гибелта на съвсем 5 милиона души по света.

Двете компании възнамеряват да изискат позволение от американските управляващи за допустимо най-бързо утвърждение на лекарството. Те приготвят такива документи и за интернационалните регулатори.

Ако получи утвърждение, молнупиравир ще бъдат първото перорално антивирусно лекарство за Ковид-19.

Компаниите " Пфайзер " и " Рош " също работят върху сходни препарати, само че те съставляват коктейли от антитела, които се ползват венозно. Те са позволени за лекуване на инфектирани с новия ковид пациенти, които не са настанени в болница.

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР