Експерименталната ваксина срещу коронавирус на компанията “Модерна“ (Moderna) е показала

...
Експерименталната ваксина срещу коронавирус на компанията “Модерна“ (Moderna) е показала
Коментари Харесай

Ваксината на “Модерна“ показва безопасност и имунен отговор на първа фаза

Експерименталната ваксина против ковид на компанията “Модерна “ (Moderna) е посочила обещаващи резултати при изпитването ѝ в ранен етап върху хора, сочат данни, оповестени в “Ню Ингланд джърнъл ъф медисин " ( " The New England Journal of Medicine " ). В първата фаза на изследването евентуалната ваксина е посочила, че е безвредна и е провокира имунен отговор при всички 45 доброволци в проучването.

Доброволците, които са получили две дози от имунизацията, са имали високи равнища на антитела, които надвишават междинните равнища, следени при хора, които са се възстановили от Covid-19, оповестява екипът от учени.

При нито един от доброволците имунизацията не е дала съществени странични резултат, само че повече от половината оповестяват за леки или умерени реакции като отмалялост, главоболие, настинка, мускулни болки или болежка на мястото на инжектиране. По-вероятно е те да се появят след втората доза и при хора, които са получили най-високата доза. Проучването разделя участниците в групи от по 15 доброволци на възраст сред 18-55 години, които са получили по две дози в разстояние на 28 дни. На трите групи са сложени надлежно 25, 100 или 250 микрограма от имунизацията.

Нежелани реакции след втората доза са настъпили при 7 от 13 доброволци, които са получили дозата от 25 микрограма, всички 15 участници, които са получили дозата 100 микрограма и всички 14, които са получили дозата от 250 микрограма. В групата с най-висока доза трима пациенти са имали тежки реакции като тресчица, настинка, главоболие или гадене. Един от тях е имал температура от 39.6 C.

" Тези данни от Фаза 1 демонстрират, че имунизацията с mRNA-1273 провокира здрав имунен отговор при всички равнища на дозата и ясно поддържа избора на 100 микрограма в първичен и засилващ се режим като оптималната доза за изследването във Фаза 3 “, съобщи основният медицински представител на “Модерна “ - Тал Закс. Той добави, че изследването на имунизацията във Фаза 3 ще стартира по-късно този месец.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР