Експерименталната коронавирусна ваксина на компанията Moderna е показала обещаващи резултати

...
Експерименталната коронавирусна ваксина на компанията Moderna е показала обещаващи резултати
Коментари Харесай

САЩ и Русия се похвалиха с успехи в разработката на ваксина и лек срещу коронавируса

Експерименталната коронавирусна ваксина на компанията Moderna е посочила обещаващи резултати при изпитването ѝ в ранен етап върху хора, сочат данни, оповестени в New England Journal of Medicine.
Всички 45 пациенти, включени в проучването, създават обезвреждащи антитела, които демонстрира " здрав " имунен отговор на поставената ваксина, осведоми БНР. Съгласно информацията, няма данни и при някой от пациентите да е имало сериозен непряк резултат - един от тях е отхвърлен от изследването, тъй като му се е появил непряк здравословен проблем, който няма нищо общо с имунизацията. Става въпрос за уртикария.
Направени са няколко имунизации, като след първата никой не е имал температура, а след втората единствено един човек е вдигнал температура от 39,6 градуса - в групата, получила най-голяма доза, 250 µg. Наблюдавани са и присъщи за ваксина резултати - наболяване на убоденото място, както и кратковременно зачервяване.
" Тези данни от Фаза 1 демонстрират, че имунизацията с mRNA-1273 (експерименталната ваксина на Moderna) провокира здрав имунен отговор при всички равнища на дозата и ясно поддържат избора на 100 µg в първичен и засилващ се режим като оптималната доза за изследването във Фаза 3 ", съобщи основният медицински представител на компанията Moderna Тал Закс. Той добави, че изследването на имунизацията във Фаза 3 ще стартира по-късно този месец.
Междувременно, учени от Института по молекулярна и клетъчна биология на сибирския филиал на Руската академия на науките (РАН) първи в Русия са получили антитела, които обезвреждат ковид SARS-CoV-2. Това заяви пред РИА Новости съветникът по перспективните планове на филиала Олга Дорохова, съобщи БГНЕС.
" За това бяха употребявани кръвни проби от преболедували COVID-19 донори и неповторима технология за подбиране на единични В-лимфоцити ", споделя Дорохова.
Според нея, получените антитела са в положение да блокират взаимоотношението на вируса чрез S-протеина му и мембранния ензим-рецептор ACE2 в човешката клетка и надлежно да предотвратят проникването на SARS-CoV-2 в човешки кафези. По-нататъшните проучвания в тази посока ще оказват помощ за основаването на медикаменти за характерна терапия и профилактика против COVID-19.
" Освен това получените материали ще ни разрешат да проучим характерностите на защитния имунитет при коронавирусна зараза и ще бъдат употребявани при възстановяване на имунизациите ", добави Дорохова.
Имуногенетичната лаборатория на РАН под управлението на Александър Таранин, лекар по биологични науки, се занимава със основаването на молекулярна диагностика и терапия на болести, функционалния разбор на човешките протеини, както и възобновяване на молекулярната еволюция на имунната система.
Още: " Вече излизат първите резултати от клинични изследвания на две ваксини "
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР