Експериментална ваксина, разработена от "ГлаксоСмитКлайн", може да предотврати развитие на

...
Експериментална ваксина, разработена от "ГлаксоСмитКлайн", може да предотврати развитие на
Коментари Харесай

Експериментална ваксина е ефикасна срещу туберкулоза

Експериментална ваксина, създадена от "ГлаксоСмитКлайн ", може да предотврати развиване на туберкулоза у половината от инжектираните с нея хора, съобщи Ройтерс.

Като се има поради неуспехът на други пробни ваксини през последните няколко години, това може да е значимо събитие в битката с туберкулозата, въпреки че 54-процентната резултатност в клинични проби е ниска спрямо имунизацията за други заболявания.

Използваната понастоящем ваксина въз основата на микроб на Калмет и Герен е основана през 1921 година и се дава рутинно на деца в страни с ниско равнище на туберкулоза, с цел да се предотврати болестта. Осигурената отбрана обаче изчезва след няколко години и имунизацията става неефикасна против най-често срещаната форма на туберкулоза, която визира белите дробове и може да бъде предадена посредством кашляне и кихане.

Ваксината на "ГлаксоСмитКлайн " е основана, с цел да предотврати опцията латентна туберкулоза да се трансформира в дейна. Смята се, че 1,7 милиарда души - една четвърт от популацията на света, са наранени от латентна туберкулоза и са с риск от болестта, предизвикало гибелта на 1,6 милиона души предходната година.

Новата ваксина, известна като M72/AS01, сега минава втора фаза на проби. След 2,3-годишно наблюдение на здравословното положение, десетима от 1786 възрастни, които били имунизирани два пъти, развили дейна белодробна туберкулоза, при 22-ма от 1787 участници, които приели плацебо. Изследването е осъществено в Кения, Замбия и РЮА.

Резултатите от него са оповестени в "Ню Ингланд джърнъл ъв медисин ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР