Експеримент с исторически измерения, наричат германски издания грандиозния проект за

...
Експеримент с исторически измерения, наричат германски издания грандиозния проект за
Коментари Харесай

Грандиозен проект за 17 млрд. евро свързва Дунав с Егейско море, но заобикаля България

" Експеримент с исторически измерения ", назовават немски издания грандиозния план за плавателен канал, който да свързва р. Дунав с Егейско и Средиземно море. Вестник " Велт " окачествява плана за подобен канал като " ефектен ", оповестяват гръцките издания " Катимерини " и Нюз.ин.

Вестникът акцентира, че " Гърция, Македония и Сърбия желаят да построят подобен канал, който съгласно премиера Алексис Ципрас " би могъл да промени географията на Балканите ".

Берлинският ежедневник написа, че " се търсят вложители, които да поемат високата цена на този план " за плавателен кулоар за свързване на реките Дунав, Морава и Вардар. Последната се влива в Солунския залив и стига до Егейско море, означават изданията, представени от Българска телеграфна агенция.

На грандиозния план, който се прави оценка на 17 милиарда евро, се стопира и немската новинарска мрежа n-tv. В обширна обява въпросната мрежа дефинира плана като " фантазия за подобен канал ", наблягайки, че " амбициозният опит е превзел политици на Балканите: гърци, македонци и сърби желаят да отворят този плавателен канал, който ще свързва Дунава със Средиземно море ", показва медията.

" Бленуваният план би могъл да промени вечно целия район ", се споделя в материала. Същата немска новинарска мрежа разяснява, че това е опит с " исторически измерения " и че неговата цел е да се даде нов подтик на икономическата и комерсиална интензивност на района.

Привържениците на канала Вардар, Морава, Дунав считат, че планът ще подкрепи превозването на артикули до пазарите на Централна и Северна Европа, а също и до Кавказ и Черно море, като по този метод значително ще бъде занижена ролята на морските транспорти през Босфора, писа преди няколко месеца гръцкият " Прото тематика ".

Вестникът означи, че при построяването на канала сложните места на реките ще бъдат заобикаляни с изкуствени канали, а покрай границата сред Сърбия и Македония се планува да бъде построен неестествен канал, дълъг 30 километра, който ще свързва река Морава с Вардар.

Предвижда се планът да се трансформира в основен център за транспорти от Солун до Централна Европа, привличайки интереса и на Китай.

На собствен ред Китай счита Сърбия за значима част от " новия път на коприната ", чиято цел е китайски артикули да стигат бързо до пазарите на Европа.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР