Експедициите на археолозите от Националния исторически музей това лято доведоха

...
Експедициите на археолозите от Националния исторически музей това лято доведоха
Коментари Харесай

От НИМ откриха безценни археологически находки

Експедициите на археолозите от Националния исторически музей това лято доведоха до скъпи находки, измежду които доста антични украшения и монети. Общо 347 артефакта, открити при археологическите изследвания през тази година, бяха подредени и показани в специфична галерия.

Сред най-впечатляващите находки в изложбата е гребен, открит в Созопол.



" Той е направен от рог на елен, на ръка. Изключително е необичаен. Това е вторият гребен, който въобще е открит в некропола на Аполония Понтика, изясни ръководителят на археологическите изследвания на " Аполония Понтика " Павлина Девлова.

Край манастир в Ахтопол учените са работили няколко години, с цел да попаднат на значими артефакти.

" Например беше открит в един от гробовете кръст, направен от червен странджански яспис ", ръководителят на отдел " Експозиционна и интернационална активност " в НИМ доктор Петранка Неделчева.

През тази година откритията на подводните археолози са показани по малко по-различен метод в НИМ. Виждаме по какъв начин котва изглеждала при откриването ѝ на морското дъно и по какъв начин наподобява в този момент.



Заради забавеното финансиране, през 2022 година археологическият сезон стартира късно и беше къс. При откриването на изложбата с находките от него вицепрезидентът Илияна Йотова напомни, че предходната година си е поискала безпросветността в България да завърши.



" Тогава измежду нас беше и един младеж - министър на културата, който трябваше да постави завършек на тази безпросветност, само че за съжалние 1 година по-късно си останахме с обещанията от негова страна и едно в действителност красиво селфи ", сподели още Йотова.

Вицепрезидентът още веднъж прикани да има повече средства за просвета.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР