Екскурзоводи са изпратили до Министерството на туризма предложенията си за

...
Екскурзоводи са изпратили до Министерството на туризма предложенията си за
Коментари Харесай

Туристическа полиция и местен екскурзовод за всяка група искат работещите в бранша

Екскурзоводи са изпратили до Министерството на туризма предложенията си за промени в настоящата разпоредба за тяхната активност, заяви Българска национална телевизия.

" Един от главните проблеми е това, че доста задгранични групи идват в България без да имат локален екскурзовод, което е наложително, както е казано в наредбата - съобщи в утринния блок Александър Шопов. - Свидетели сме, да вземем за пример, на доста азиатски групи на Фестивала на розата в Казанлък, които идват без локален екскурзовод, а точно подобен им би трябвало, с цел да даде достоверна информация за страната. Представете си какво би споделил задграничният екскурзовод, може да урони престижа на България. Това е неприемливо. Трябва да се сътвори туристическа полиция, която да реализира този надзор за лицензирани екскурзоводи, които да дават информация на туристите като цяло. Министерството на туризма следва да предизвести задграничните посолства в страната, които пък да предупредят своите туроператорски компании наложително да взимат локални екскурзоводи. За нас, екскурзоводите, би трябвало да бъде позволено да влизаме в музеите гратис, даже когато не сме с група за освежаване на информацията и припомняне на експозициите в музеите. "

В същото време проблем се оказва неналичието на упътвания на британски език в музеи и туристически обекти.

" Ще си разреша да изкажа мнение и като екскурзовод, и като музеен служащ. Работила съм 25 години в Националния музей на образованието и още в средата на 90-те години беше подета една самодейност, която целеше да се създадат тези упътвания и доста градове на България виждам, че има. Те са еднотипни и това е добре, само че за какво дадените общини не са го създали, това аз не знам ", добави Надежда Иванова, член на Съюза на екскурзоводите.

В доста страни активността на екскурзоводите е регламентирана и задграничните туристически групи могат да употребяват единствено локални гидове на туристическите обекти.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР