Екскурзия в Афганистан по Памирската магистрала? Оказва се, че това

...
Екскурзия в Афганистан по Памирската магистрала? Оказва се, че това
Коментари Харесай

Туризъм по време на война - разходка през Памирската магистрала

Екскурзия в Афганистан по Памирската автомагистрала? Оказва се, че това е допустимо. Пътят минава на над 4000 метра надморска височина по границата на Афганистан и Таджикистан през по този начин нареченият Вахански кулоар. Маршрутът е толкоз непроходим, че макар размириците в региона, той остава непокътнат от талибаните и е измежду именитите направления за същинските пътешественици.

О фициалното име на Памирската автомагистрала е М41. Тя е приключена през 1940 година и е открита от Сталин. По пътят, дълъг 1250 километра, се е пътувало още преди 2000 години.
Димитър Попов, странник: Всъщност Памирската автомагистрала следва Пътя на коприната. Но това най-непристъпната част на пътя на коприната. Там където Марко Поло е минал. Маршрута се избира от хора пътешественици, които заобикалят всеобщият туризъм, които са обиколили огромна част от света и търсят по-истински прекарвания без нищо напудрено. Нищо натруфено няма, нищо което е направено за туристи. Всичко е достоверно. Но забавното е, че в действителност природата е тъкмо като в България - ябълки, кайсии, какво ли не. Всичко е отрупано с плод.
Местните поданици живеят просто. Те са исмайли - умерено религиозно течение на исляма. Семействата имат по 7-8 деца и всички са на полето, а образованието е наложително.
Димитър Попов, странник: Едно от преимуществата е, че в тази част, талибан просто не е стъпвал. Както във Ваханският кулоар, тази част на Афганистан, по този начин и тук в долината Ренкапяндж, пендж и именития Оксус.


Причина за непристъпноста е и фактът, че пътят е асфалтиран единствено в първите 60 километра от Душанбе в посока Хорок. Последната точка от пътуването е град Ош в Киргизия. Въпреки че тук няма военни дейности, малко на брой са туристите избрали да минат именитият маршрут.
Димитър Попов : Едно от неприятните неща е, че примерно застраховката не важи в Афганистан. Въпросът е, че в случай че стане трагичен случай, просто застраховката, само че пък въпреки това просто е зашеметяващо.
Въпреки гостоприемството на локалните хора, специалистите поучават да избягвате да минавате през Памирската автомагистрала през зимата, тъй като заплахата от лавини и свлачища там е огромна.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР