Екозащитниците излязоха на протест срещу намерението на кабинета да промени

...
Екозащитниците излязоха на протест срещу намерението на кабинета да промени
Коментари Харесай

АЕЦ "Банско"

Екозащитниците излязоха на митинг против желанието на кабинета да промени проекта за ръководството на " Пирин " и контракта на концесионера " Юлен "

© Анелия Николова 2003 година
Пусната е кабинковата линия Банско – Бъндеришка поляна.

2011 година
Министър Нона Караджова признава, че концесионерът " Юлен " е експлоатирал нелегално 64.7 хектара повече от плануваното по контракт.

2012 година
Организацията " Природата за хората и районите ", в която членуват общините Банско, Разлог и Сапарева баня, оферират 12% от територията на Пирин да се отпишат като обект под отбрана на ЮНЕСКО.

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева и вицепремиерът Цветан Цветанов вземат участие в митинг на поданици на Банско под мотото " Отворете пътя към планината ".

2013 година
Община Банско внася в Министерство на околната среда и водите предложение за смяна на режима за строителство в Пирин, с цел да могат да се построяват нови уреди в ски зоната.

Висшият експертен екологичен съвет утвърждава да се промени проектът за ръководство на Национален парк " Пирин ", с цел да се разрешат нови градежи. Министър Караджова подписва.

2014 година
В последния ден преди оставката си кабинетът " Орешарски " на неприсъствено съвещание взима решение да се усили площта на концесията и да се трансформират концесионните такси.

Второто държавно управление на Борисов анулира решението и основава междуведомствена работна група.

2015 година
Проектът за нов проект за ръководство на Пирин планува четирикратно нарастване на зоната за строителство на уреди.

Проекторешение за смяна на концесионния контракт с " Юлен " узаконява употребяваната от компанията територия на ски зоната.

2016 година
Съветът за развиване към Министерски съвет предлага нарушаванията на концесионера " Юлен " да бъдат узаконени и да се разреши построяването на втори въжен превоз в ски зоната.

Отново се задвижва подписването на анекс към контракта с " Юлен ", с който концесионната повърхност да нарасне над 10 пъти на 1070 хектара. Бойко Борисов отново отсрочва приемането на решение.

2017 година
Служебният екоминистър Ирина Костова изпраща новия проект за ръководство във висшия експертен съвет без екологична оценка.

От " Обединени патриоти " се задвижва процедурата по смяна на концесионния контракт, която да узакони употребяваната по-голяма повърхност дружно с нарастване на концесионната такса, както и променения проект за ръководство на " Пирин ". Още по тематиката
Кабинетът ще отсрочи решението за смяна на концесията в Банско

Екоминистърът ще внесе корекциите в контракта дружно с тези в проекта за ръководство на Пирин след 22 декември
12 дек 2017
Доклад, предоставен от ЮНЕСКО: Състоянието на Пирин буди " съществено безпокойствие "

Управата на парка не е в положение да се опълчи на " мощните външни ползи за туристическо развиване и също за потребление на горите ", написа в документа
20 ное 2017
Хотелиерите в Банско излязоха на митинг против концесионера " Юлен "

Нова такса " паркинг " разгневи локалния туристическия бизнес
5 мар 2017
Няма да се прави екооценка на новия проект за ръководство на Пирин

Решението е подписано на 1 март от служебния министър Ирина Костова
2 мар 2017 Премиерът Бойко Борисов за следващ път отсрочи решение за смяна на концесионния контракт за ски зоната в Банско. " Да се поканят неправителствени организации. Поканете всички медии на тази среща Не желая подозрения и обвинявания за дарове ", е наредил Борисов съгласно стенограмата на държавното съвещание предходната сряда.

Темата е толкоз взривоопасна, колкото и тази за АЕЦ " Белене " - в случай че се мери в публичната сила, която двата проблема генерират и пропиляват, точейки се без излаз от доста години. За ски зоната в Банско и третото държавно управление на Борисов бяга от отговорността, която отново единствено то има, пробвайки се да я размени със спор сред концесионера и природозащитни организации, които трябвало " да се схванат ". Вицепремиерът Валери Симеонов да дава отговор на съответни и свързани с настоящите закони въпроси на гражданската коалиция " За да остане природа в България " със мненията на концесионера " Юлен " АД е необичайно, въпреки и обяснимо събитие. Без да показват публична позиция, през всичките години ръководещите се кълнат, че твърдо застават зад настояването на концесионера за създаване на втори кабинков въжен превоз, а основни лица от ГЕРБ участваха и в митинги против лишените от всевъзможни властови пълномощия съперници на новото строителство в Националния парк (НП) " Пирин ". Многобройните опити да бъде взето решение и всякога да бъде отлагано мъчно могат да разсеят подозренията, както му се желае на премиера.

Най-новият епизод

Коалицията " За да остане природа в България " отхвърли да взе участие в кръглата маса, проведена в понеделник от екоминистъра Нено Димов съгласно заръката на Борисов, защото към момента чака отговорите от вицепремиера Симеонов, които той даде обещание на 20 октомври. Именно тогава станаха ясни желанията за смяна на Плана за ръководство на Национален парк " Пирин " и на концесионния контракт с " Юлен ". Докато тече публичното разискване на новия проект за ръководство на парка, чийто краен период за показване на мнения е 22 декември, а обединението водеше преписка с вицепремиера за измененията в концесионния контракт, министрите на " Обединените патриоти " внесоха изненадващо като спомагателна точка в дневния ред на държавното съвещание преди седмица проекторешение за утвърждение на измененията в контракта. Така участниците в публичното разискване щяха да бъдат сложени пред приключен факт. Ако това решение беше гласувано, приемането на измененията в Плана за ръководство щеше да е просто условност.

Именно този документ задава рамката какво може и какво не може да се прави в парка за години напред и предшества възможните контракти с концесионери. Това беше и единият от причините на премиера за отлагането на точката. Министърът на екологията Нено Димов разгласи, че отдръпва предлагането за концесията и ще го внесе дружно с решението за смяна на Плана за ръководство на " Пирин ". Обявените от екозащитниците митинги също може да са причина за отлагането.

Защо се бърза в 12 без 5

В началото на януари влиза в действие новият Закон за концесиите и разумният въпрос е за какво държавното управление не промени контракта с " Юлен " по новите правила, а се пробва да го прокара по остарелия. Запитан кое постанова анекса в този момент, Нено Димов изясни, че договорът не е съгласуван и със настоящия закон, а въпросът се е отлагал доста във времето, по тази причина смяната се прави по настоящите още двайсетина дни правила. И побърза да посочи, че концесията за ски зоната в Банско " не влиза в обсега на евродирективата за концесиите, с която е съгласуван новият закон ".

Зелените показват различен, всекидневен претекст. " Целта е да се избегнат по-строгите правила на новия закон. Тъй като размерът на концесията надвишава сумата от 5 млн. евро оборот за периода ѝ, за смяната би трябвало бъде известена Европейската комисия. Нещо повече – ще се наложи да се потвърждава пред Европейска комисия, че актуалният концесионер е единственият, който би могъл да стопанисва зоната след изменението, предвиждащо увеличение на площта на новото строителство ", се споделя в позиция на " За да остане природа в България ".

Според депутати от болшинството измененията в проекта за ръководство, които позволяват строителството на нови ски писти и уреди в парка, са основни и всъщност мотив за нова концесия, за която би трябвало да се разгласи конкурс. А смяната на контракта с " Юлен " ще " узакони " монополното състояние на компанията за оставащите 16 години до края на концесията. Според закона тя може да се удължи с още 10 години.

Какво предлага държавното управление и с какви претекстове

Подготвени са две решения. Едното е за смяна на Плана за ръководство на Национален парк " Пирин ", а другото е за сключване на анекс към концесионния контракт на " Юлен " АД от 2001 година

Действащият проект за ръководство на парка е признат през 2004 година със период от 10 години, който от дълго време е изминал. Изработеният нов проект се оспорва в съда и по тази причина кабинетът предлага смяна в остарелия.

Принципно документът задава рамката какво и къде може да се строи. А самото строителство става след утвърдено капиталово желание, план и оценка за екологично влияние - Оценка на въздействието върху околната среда. Сегашният проект разделя парка на четири зони, като единствено в една от тях е разрешено строителство - т.нар.зона за здания и уреди, която е с повърхност 219 хектара или 0.6% от територията на парка. В зоната за туризъм (т.нар. буферна зона), която е 895 хектара или 2.2% се позволяват поддържащи и възстановителни действия на към този момент издигнати уреди. Такива са позволени и в зоната за стабилно прилагане на открити площи, и в зоната за запазване на горските екосистеми и отдих, само че единствено при строго потвърдена нужда. А в зоната за ограничение на човешкото влияние е неразрешена всякаква активност. В последните две е позволен единствено пешеходният туризъм по избрани направления.

Текстът, съгласно който строителството на ски писти, въжени линии и съпътстваща инфраструктура може да има единствено в зоната за здания и уреди, се трансформира по този начин, че обсегът му към този момент включва и границата й с буферната зона. Така общата повърхност, на която могат да се строят ски писти и уреди, от 0.6% се усилва на 7.5% от територията на парка.

Сегашното предложение за смяна на концесионния контракт с " Юлен " е идентично с това отпреди две години на втория кабинет на Борисов. С него на процедура се узаконяват нарушаванията, свързани със строителството на ски писти и уреди, установени с предоставено още от първото държавно управление на Борисов през 2010 година геодезично снимане на обектите на концесионера. Тогава то сподели, че " Юлен " употребява 164.78 хектара при позволени в концесионния контракт 99.5 хектара. Концесионерът тогава не одобри тези констатации с аргумента, че представители на сдружението не са участвали при замерванията. Нарушенията първо бяха оправдани с частичната актуализация на териториално устройствения проект, признат от общинския съвет на Банско през 2005 година Този проект в този момент е вкаран в спомагателното съглашение към контракта с " Юлен ". В него се включват и всички обекти, които не са на концесионера, само че са в територията на ски зоната на повърхност от 2.2 хектара.

В претекстовете си за смяната на контракта Нено Димов и Валери Симеонов показват, че " социално-икономическите процеси през последните години в Банско са трансформирали туризма в преобладаваща активност, от която зависи цялата локална стопанска система ", което постанова и създаване на нов организационен проект на ски зоната. Другият им мотив е, че ще се увеличи концесионната такса със 100%. Според финансовата аргументация обаче прогнозната стойност на нарастването е 350 000 лева за идващите три години, което е с към 80 хиляди лева повече от най-високата сума, която до момента " Юлен " са плащали - към 270 000 лева

" Концесионерът може да изкара тази сума за един ден с продажбата на 6000 еднодневни карти. С смяната на контракта концесионерът ще заплаща 0.09 лв. на декар дневно, което е над 10 000 пъти по-евтино от цената, на която Община Банско дава свои площи ", декларират от " За да остане природа в България ".

Разширява ли се площта на концесията

Публикуваният на уеб страницата на Министерство на околната среда и водите план включва точките за новите граници на концесията. Но описанието е направено по подобен метод, че обществеността няма по какъв начин да се ориентира без характерно обучение. Според карта, направена от специалисти по Географска информационна система за екокоалицията, новата концесия ще излезе от буферната зона със 70 хектара. Стефан Аврамов, специалист във фондация " Биоразнообразие ", съобщи на конференция, че площта на концесията се усилва 11 пъти. По тази причина зелените ще упорстват министерството на екологията да пресъздава границите на концесията, тъй че да е ясно до каква степен се простира тя. Според министър Нено Димов новите площи не влизат в буферната зона и няма смяна на площта на концесията. " Трябва да е ясно, че площта на концесията не се трансформира от тази, която е била при подписването й през 2001 година И границите на буферната зона остават същите ", съобщи той на кръглата маса по тематиката.

Ако концесионната повърхност излезе от буферната зона, България има задължението да се допита до комитета на ЮНЕСКО, преди да гласоподава плановете за решенията за концесията и за проекта за ръководство на " Пирин ".

Илюстрация
Увеличаване
[Коалиция " За да остане природа в България " ] Смаляване

Какво следва от измененията

С отпадането на възбраната за строителство на нови ски писти и уреди в така наречен буферна зона концесионерът може да ги строи, откакто показа капиталово желание, утвърден план, Оценка на въздействието върху околната среда и строително позволение. Точно в този режим е заложена една от главните конфликтни точки. Според екокоалицията измененията в проекта за ръководство на Национален парк " Пирин " би трябвало да минат първо през екологична оценка, тъй като в случай че тя не предхожда приемането им, ще се нарушават три европейски наставления, свързани с птиците и местообитанията, както и уговорките в предпазените от " Натура 2000 " места, какъвто е Националният парк. От обединението са подготвили и сигнал до Европейска комисия.

Защитниците на измененията в проекта настояват, че те не се нуждаят от предварителна екооценка. " Не може да се каже авансово какъв брой дървета ще се изсекат. Това може да стане, откакто концесионерът показа съответен план ", сподели на разискването в Министерство на околната среда и водите някогашният екоминистър Евдокия Манева.

Природозащитниците имат и още едно терзание от измененията в проекта за ръководство. Според тях те са първата стъпка, след която може да последва и смяна в Закона за предпазените територии, което на процедура ще отвори вратата за надалеч по-мащабно строителство на ски писти в националния парк. Като образец те показват създаването " Концепция за развиване на курортно-туристическа локализация " Банско-Разлог-Предел-Добринище " от 2014 година ", която се появи около представянето на новия проект за ръководство на " Пирин ". Тя планува построяването на 333 км писти и 113 км лифтови уреди.

Ще реши ли лифтът проблемите на Банско

Вторият кабинков въжен превоз може би ще реши най-видимия проблем в Банско през зимата - опашките на долната станция и невъзможността скиорите да бъдат извозени до пистите. Но това надали ще реши дълготрайно проблемите на ски курорта. Досега не са правени калкулации по какъв начин увеличеният потенциал на възможните две кабинкови линии ще се отрази върху натоварването на самата ски зона. Опасенията са, че с увеличението на скиорите поради по-лесното им транспортиране от града ще се усили и натискът за градеж на повече писти и повече лифтове в нея. А също, че вторият въжен превоз ще отпуши нова серия от огромни строителства в Банско и района по сходство на предкризисните години до 2008 година, когато легловата база стигна към 18 хиляди. Това от своя страна неизбежно ще докара още веднъж до опашки пред лифтовете и като цяло попадане в обаян кръг.

В нито един миг до момента не е юридически стопански разбор по какъв начин " отпушването на пътя към планината " ще се отрази върху развиването на района и ски туризма в обозримо и по-далечно бъдеще и на наличния потенциал на ски зоната. Единственият аргумент е, че ще се отрази позитивно - поради заетостта, приходите от туризъм, " имиджа на туристическа дестинация " и даже възможната опция българските сноуборд звезди да си упражняват в България. Но то е толкоз състоятелно, колкото и изказванието, че да се строи атомна електроцентрала единствено по себе си е хубаво.
На зигзаг по проблема

Участието на зелените в проведената от министър Димов кръгла маса щеше единствено да легитимира позицията на присъстващите, които заедно се оповестиха за приемането на измененията в проекта за ръководство на парка и концесионния контракт на " Юлен ". Бившият министър на екологията Евдокия Манева, по чието време беше квалифициран концесионният контракт с " Юлен " преди 17 години, разгласи концесията за сполучлива. Тя съобщи, че активността на концесионера в ски зоната " не вреди на околната среда ", " не заплашва предпазената от ЮНЕСКО територия ". И прикани държавното управление " да бъде самоуверено " и да промени контракта по този начин, че да отпаднат възбраните за строителство на ски писти и уреди, с цел да може да се развива туризмът. Другият някогашен министър на екологията - Нона Караджова, по чието време в действителност бяха установени редица нарушавания на " Юлен ", свързани с построяването на ски писти и уреди, съгласно които концесионерът е превишил концесионната повърхност с 64.7 хектара, в този момент се оказа с променено мнение. " Не сме били прави за нарушаванията, доколкото има големи несъгласия в концесионния контракт. Не бяхме прочели приложенията, които опонират на първите точки в контракта ", изясни Караджова.

С ревизирана позиция по проблема беше и министърът на туризма Николина Ангелкова. По време на съвещанието на Министерски съвет за смяната на концесионния контракт тя беше на мнение, че по предлаганите промени би трябвало да се желае мнението на ЮНЕСКО. На кръглата маса обаче твърдо поддържа препоръчаните от сътрудниците й Димов и вицепремиера Симеонов промени. Пред " Капитал " Ангелкова изясни, че преди седмица считала, че с измененията концесионната повърхност навлиза в предпазената от ЮНЕСКО зона, само че към този момент била уверена, че това не е по този начин. Министърът на спорта Красен Кралев пък непосредствено съобщи: " Ние желаеме още ски писти да се създадат, освен нов въжен превоз. "
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР