Ековластите санкционираха с максималната глоба фирмата, заляла врачанска местност с

...
Ековластите санкционираха с максималната глоба фирмата, заляла врачанска местност с
Коментари Харесай

Глобиха с 4 бона фирмата, заляла врачанска местност с отпадъци от биоцентрала

Ековластите глобиха с оптималната санкция компанията, заляла врачанска околност с боклуци от биоцентралата в село Царевец, научи организация BulNews.
Припомняме, че в края на януари в Регионалната ревизия по околната среда и водите във Враца бе постъпил сигнал на зеления телефон за огромното замърсяване. Еколозите незабавно подхванали дейности и направили инспекция.
Сигналът бил, че някой залива местността с вторична биомаса от активността на биоцентралата в село Царевец. При осъществените обходи е открито, че компания, извършваща действия по събиране и превозване на боклуци, е позволила нерегламентирано изхвърляне на вторична биомаса в местността Вълчов мост. През февруари еколозите направили щателна инспекция на компанията извършител „ Тошел Агро “ ООД и нечистия терен. Оказало се, че на няколко места на общински терени има депонирани обилни количества вторична биомаса, която се изтича към прилежащо дере и дребна вада.
Биомасата е извозена и нерегламентирано изхвърлена от представители на компанията, която прави дейностите по събиране и превозване на отпадъците, според контракт с операторите на биоцентралата.
За нарушаването на компанията са дадени наставления за неотложно преустановяване на изхвърляне на отпадъците и недопускане на наново нарушаване. Съставен й е акт по Закона за ръководство на отпадъците. Издадено е и наказателно разпореждане от шефа на Регионална инспекция за опазване на околната среда – Враца за налагане на глоба в оптималния размер от 4 000 лв..
За замърсяването от инспекцията са сезирали Басейнова дирекция „ Дунавски регион “ – Плевен, които да извършат проучат дали река Искър е наранена от отпадъците. В средата на февруари инспектори са направили обход и оглед на реката в сектора преди Водноелектрическа централа „ Царевец “ до моста при гара Струпец, като не са разкрили замърсяване.
На компаниите, стопанисващи инсталацията за биогаз, са дадени наставления за даване на ежемесечна информация за количеството генерирана вторична биомаса, количеството оползотворена за торене и по какъв начин е съхранена.
За огромното замърсяване е известена и община Мездра и регионалната дирекция по сигурност на храните, които също могат да глобяват компанията замърсител на околната среда.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР