Екостикерите за автомобилите ще влязат в сила вероятно през март

...
Екостикерите за автомобилите ще влязат в сила вероятно през март
Коментари Харесай

От март 2019 г. всяка кола ще е с екостикер

Екостикерите за колите ще влязат в действие евентуално през март 2019 година Те ще означават в коя екологична група попада колата откъм нездравословните излъчвания, които отделя с отработените газове.

Промените в Наредбата за техническите прегледи, която ще ги вкара, евентуално ще бъдат подготвени през септември. Те ще бъдат написани от министрите на превоза и на вътрешните работи Ивайло Московски и Валентин Радев. Това съобщи зам.-шефът на Изпълнителна организация “Автомобилна администрация” Дамян Войновски пред "24 часа ".

Ще се даде гратисен интервал от 6 месеца до 1 година, с цел да се изработят стикерите, както и да се снабдят пунктовете за механически прегледи с тях. Лепенките ще отразяват равнището на замърсяване от автомобила, което е измерено по време на техническия обзор.

Водещи са стандартите от Евро 1 до Евро 6. Те обаче са избрани от производителите, а с времето колите могат да отделят повече излъчвания, в сравнение с когато са били купени. Една кола може да е Евро 4 по произвеждане, само че като обособяване на излъчвания да е към този момент Евро 3, тъй че меродавни ще са данните от техническите прегледи, сподели Войновски.

Той разясни още, че в случай че една кола бъде оборудвана с газова уредба - на метан или на пропан-бутан, то това ще се отрази и на стикера ѝ. Освен това притежателят може да е внесъл усъвършенствания над стандарта на производителя. Няма да се изисква колите изключително да минават на газанализатор.

Екостикерите се създават по искане на общините, с цел да могат в дни на замърсяване на въздуха над нормите да лимитират навлизането на наймръсните коли в избрани зони.

Автомобилите няма да се окичват с лепенки, а ще се употребява стикерът от техническия обзор на колата.

В момента се разискват два разновидността. Първият планува на лепенката да има зона с пет цвята, които ще отбелязват степента на замърсяване на въздуха. Ще стартират от алено за най-замърсяващите и ще вървят към зелено - за най-чистите. Цветът, на който дава отговор екологичното положение на колата, ще бъде перфориран, с цел да знаят проверяващите в коя екогрупа е тя. Например алената зона ще е за най-старите коли, които отделят най-вече нездравословни излъчвания, т.е. отговарящите на Евро 1 и Евро 2. Средната зона на замърсяване ще се означи с жълт цвят - това са данните на колите, които дават отговор на Евро 3 и Евро 4. За тези, чиито излъчвания дават отговор на Евро 5 и Евро 6, ще е зеленият цвят. Синьото е непокътнато за електрически автомобили или за коли с водородни кафези.

Все още не е конкретизирана цялата гама от цветове. Обсъжда се още дали да има цветова зона в стикера за преминат механически обзор, или той да бъде целия в цвета, на който дава отговор откъм отделяните нездравословни излъчвания автомобилът. Вторият вид - със стикер в един цвят, обаче ще натовари финансово пунктовете, които ще би трябвало да купуват от всички стикери, с цел да им бъдат разполагаем във всеки миг.

В лепенката ще има и чип, в който ще бъдат данните от техническия обзор. Елемент от тях са и индикаторите за екологичност. Така че с изключение на перфорацията в цветовата зона ще има и още един източник на информация какъв брой мърси съответният автомобил, която ще може да се чете отдалечено. Това се прави, с цел да се помогне на общините. Ако инсталират рамка, през която да минават колите, то чипът ще може да се чете и колите, които замърсяват, да се таксуват в допълнение или да се лимитират зоните, в които може да се движат. Данните в чипа ще бъдат предпазени и не всеки ще може да ги чете, споделя Войновски.

Намерения за слагане на рамки имали Столична община и Бургас.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР