Екосистемата в близост до 30-километровата зона по поречието на Марица,

...
Екосистемата в близост до 30-километровата зона по поречието на Марица,
Коментари Харесай

Експерт: Унищожена е екосистемата в зона от 30 км по поречието на р. Марица

Екосистемата наоколо до 30-километровата зона по поречието на Марица , където замърсяване с пестициди докара до измирането на тонове риба, е унищожена. Това съобщи доцент Галин Николов, изпълнителен шеф на Изпълнителната организация по риболовство и аквакултури (ИАРА) по време на национална среща на рибарите във Велико Търново, съобщи БНР.
Щетите на популацията в река Марица към момента се правят оценка, само че всичко е унищожено, разяснява Николов.
" За да се възвърне, ще е нужен интервал от най-малко 10 години. ", добави още той. 
Галин Николов заяви, че се ревизира и различен сигнал за всеобщо измиране на риба в река Тунджа след Казанлък към Николаево. Там причинителят е кравеферма, известена е Агенцията за сигурност на храните.
От ИАРА увериха, че макар маловодието в реки и язовири, сега няма сериозни сектори за рибния запас.
Българската федерация по риболовните спортове, ИАРА и Министерство на земеделието и храните се договориха за усилване на контрола по водоемите.
Припомняме, че на 28 януари стана известно, че опаковки от остарели пестициди са отровили рибата в Марица. Не за пръв път предприятието за преправка на пластмасови боклуци " Екоинвест " изпуска отровни субстанции в река Пишманка, която се влива в Марица, само че отравянето от последните дни е най-сериозният удар върху екологичното равновесие на огромната река. Залпово изпускане на мощно токсични субстанции - цианиди, арсен, живак и други токсични материали, плюс индустриални замърсители, е попаднало в реката, полепнали към млените частици пластмаса. Пострадала е рибата в река Марица след устието на река Пишманка до региона на Стамболийски.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР