Екоповедението се превърна в печеливша маркетингова стратегия, но продуктите, продавани

...
Екоповедението се превърна в печеливша маркетингова стратегия, но продуктите, продавани
Коментари Харесай

Искате да запазите природата - не използвайте "екопродукти"

" Екоповедението " се трансформира в печеливша маркетингова тактика, само че продуктите, продавани като екологични, прекомерно постоянно не са такива. От слънчевите панели до хартиените сламки, доста от нашите хипотетични екологични решения единствено утежняват казуса, твърди в собствен материал авторитетното интернет издание zerohedge.

Борбата против изменението на климата направи доста хора доста, доста богати.

Очаква се светът да влага към 90 трилиона $ в нова инфраструктура, с цел да предотврати смяната на климата през идващите 10 до 15 години, съгласно отчет на Глобалната комисия по стопанска система и климат. Според Unilever една трета от потребителите купуват въз основа на въздействието на околната среда на марката, като една пета ит тях категорично избира " зелените " такива.

Не всички артикули, които се продават като устойчиви обаче, са действително такива. Всъщност някои са по-лоши за околната среда от продуктите, които са подменили. Но има отвращение да се откъснеш от топлото възприятие, което идва с това (уж) да правиш положително за планетата, даже когато добродетелта е изцяло мислена.

Да убиеш пчелите или да убиеш дърветата?

Биологичното земеделие - развъждането на храна без потреблението на химически пестициди и торове - не е ли избавител на планетата?

Не напълно, съгласно изследване, оповестено предишния месец в Nature Communications. Органичното развъждане на избрани култури, в това число фасул, картофи и овес, основава повече излъчвания през целия цикъл на фермата до трапезата, в сравнение с да ги отглеждате стандартно, открили са откриватели от университета в Кранфийлд.

Опитът да накараме цяла Англия да се храни с органични храни би основал екологична злополука, считат те.

Тъй като биологичното земеделие дава по-малка годишна продукция на декар от стандартното земеделие, то изисква повече земя, с цел да се събере същото количество годишна продукция.

Докладът разкрива, че в случай че единствено Англия и Уелс преминат към 100-процентово биологично земеделие, съвсем пет пъти повече земя ще би трябвало да бъде изчистена за селско стопанство в чужбина (на Британските острови просто няма задоволително подобаващи места за отглеждане), като транспортът им и отделените освен това излъчвания ще покрие с остатък спестените въглеродни отпечатъци от уж-екологичните култури.

Авторите не отхвърлят, че ще има някои изгоди - здравето на почвата и водата би се подобрило фрапантно без химическите " вливания " на стандартното земеделие, само че намаляването на излъчванията би било невероятно без огромна смяна в диетата.

Това слага фермерите в неловко състояние да избират сред опазването на биологичното многообразие - известните неоникотиноидни пестициди са забъркани в всеобщата гибел на пчелите, които са от решаващо значение за поддържането на съответно доставяне с храна посредством опрашване и намаляването на излъчванията. Подходът с един критерий за всички е малко евентуално да работи.

Докато биологичното земеделие съставлява едвам 1,4 % от общата земеделска земя в света, през последното десетилетие промишлеността се е развила като гъба след дъжд, достигайки стойност 97 милиарда $ годишно към 2017 г

Тъмната страна на слънчевите и други електрически басни

по този начин наречената биологична храна не е единственият " зелен " артикул, по-малко екологичен, в сравнение с предлага маркетинговото му показване.

Възобновяемата сила, приветствана като решение на международната нефтохимическа взаимозависимост, не е лекуването.

Соларната сила, да вземем за пример, не основава въглеродни излъчвания, откакто слънчевите панели започват и работят, само че производството им е токсична каша.

Произведени с канцерогенния, мутагенен кадмий и изискващи милиарди литри вода за производството и изстудяване при индустриалния си развой, слънчевите кафези рядко се подлагат на подозрение като надали не панацея в полемиките за идното прекосяване към възобновима сила.

Електрическите коли са се трансформирали в знак на екологичния напредък, като фирмите, които ги създават, получават държавни дотации в доста страни.

Но при производството на електрически автомобил се изразходва повече сила, в сравнение с автомобил с бензин или газ и изследване още от 2011 година открива, че въглеродните отпечатъци и на двата автомобила са почти идентични.

Електрическите коли може да не отделят нездравословни излъчвания по време на шофиране, само че те са толкоз зелени, колкото електрическата енергия, употребена за зареждането им.

Ако 2/3 от електрическата енергия за това е създадена от въглища, значи електрическият автомобил просто върви " на въглища ", все едно дали отделеният газ излиза от ауспуха на возилото или в Топлоелектрическа централа Марица-Изток да вземем за пример.

Оказва се, че автомобил на природен газ е неведнъж по-екологичен от електрически автомобил " на въглища ". По-лошото е, че батериите, които употребяват, са направени от токсични метали като литий, мед и кобалт.

Извличането на тези субстанции опустошава околната среда и неправилното изхвърляне на употребяваните акумулатори може да докара до приключването им назад в природата, замърсявайки я непоправимо.

Биомасата и биогоривата сигурно звучат екологосъобразно - по какъв начин можете да се объркате с това " био " в името, само че в действителност генерира повече въглеродни излъчвания от изкопаемите горива, с цел да сътвори същото количество сила.

Веществата, изгарящи се под името " биомаса ", могат да включват всичко - от отпадъците от дървесина до битов отпадък, което значи, че може и да горят чисто, само че и да замърсят атмосферата.

Хартиените торбички

Дори изборът на хартиени торбички, вместо пластмасови не е толкоз екологичен, колкото множеството хора мислят.

Хората подценяват, че хартиените торбички генерират повече замърсяване на въздуха и водата от пластмасовите и в действителност се нуждаят от повече сила за преработване.

Те заемат повече място на депата и се нуждаят от повече гориво за транспорт - просто са по-тежки и обемисти, освен това няколко пъти.

Пластмасовите торбички не са безусловно по-добри, несъмнено. Замърсяването на океаните е удостоверение за вредите, които могат да причинят те, само че потребителите, които имат вяра, че избавят земята, като желаят хартиени торбички в супермаркета (и общините, които считат, че възбраната на пластмасата е отговорът) са жертва на тъжна илюзия.

Пластмасата е във всичко, даже и в сякаш " зелени " артикули.

Пластмасата е евтина за произвеждане.

Предложената от Европейски Съюз възбрана на микропластиците в козметиката по-рано тази година срещна отпор от козметичните марки, които се опълчват на мярката, намеквайки, че милиардите, които ще костват на промишлеността те, ще бъдат платени от потребителите.

" Всички имаме едно прелестно чувство, че сме създали нещо потребно, в случай че се сблъскаме с огромен и комплициран проблем, като изменението на климата или спасяването на тропическите гори. Елементарно и неизискващо старания нещо, като да вземем за пример да изключим светлините, когато излизаме от стаята или дадем батерийка за преработване. Това ни кара да се усещаме потребни, сподели Андрей Ревкин, създател на Инициативата за връзка и резистентност на Колумбийския университет.

" Мисля, че има наклонност в човешката природа просто да се отдръпва от в действителност огромните проблеми, тъй като... те изискват смяна в системите. Няма да разгадаем климатичната рецесия, като загасим светлините " или като купим " зелена " киноа или маруля ".

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР