Екопак България“ инвестира 1,45 млн. лв. в изграждането на нов

...
Екопак България“ инвестира 1,45 млн. лв. в изграждането на нов
Коментари Харесай

1, 45 млн. лв. инвестира „Екопак България“ в нов технологичен център за преработка на отпадъци от опаковки

„ Екопак България “ влага 1,45 млн. лева в построяването на нов софтуерен център. Част от него е нова апаратура за подбиране на боклуци от пластмасови, железни и хартиени опаковки и нов учебен център за възпитаници в София. Министърът на околната среда и водите Нено Димов, кметът на столицата Йорданка Фандъкова и изпълнителният шеф на „ Екопак България “ Тодор Бургуджиев и ръководителят на ръб на шефовете на “Екопак България ”пуснаха дружно оборудването. На формалното разкриване участваха доста производители, сътрудници и съидейници в зелената задача на „ Екопак България “.

„ Капацитетът на новата апаратура е 5 пъти по-голям от този, с който разполагахме до момента. Тя може да сортира до 21 000 т. боклуци от опаковки годишно “, заяви Тодор Бургуджиев. Голяма част от процесите са автоматизирани, а ексцентричният съвременен дизайн разрешава посетителите да следят активността на инсталацията от горната страна, означи той.

Новата линия е построена на площадка с повърхност 35 декара. Инсталацията ще обработва отпадъците от разделното събиране от цветните контейнери на “Екопак България ” от 6 региона в София, от 130 обекта на ХОРЕКА и 310 търговски обекта. В оборудването са конфигурирани магнитни сепаратори за автоматизирано обособяване на желязо и алуминий. Линията се обслужва от 27 чиновници и служащи.

Част от Технологичния център е и още един новаторски план на Екопак - първият у нас интерактивен център за екологично обучение с фокус върху знанията за запазване на околната среда и разделното събиране на боклуци. Предназначен за подрастващи над 14 години, той е ситуиран върху 300 кв. м., където са обособени три профилирани зони. В прожекционната зала се показват филми, свързани с опазването на околната среда и разделното събиране на боклуци от опаковки. Тук посетителите ще се срещат с историята на проведена система за събиране на боклуци от древността до през днешния ден. Втората зона е разграничена на 4 секции за четирите типа боклуци, които се събират разделно – пластмаса, хартия, стъкло и алуминий. В нея са показани процесите на преправка и преработване на боклуци, превръщането им в нови артикули или в изкуство. Предложена е и мотивираща информация за изгодата от преработването. Третата зона е гората на зелените стремежи, където всеки клиент ще оставя своята зелено мисия/послание за идващите генерации.

„ Този център е модел, по който може да се ориентира екологичната политика без значение дали става въпрос за семейство, община, страна или съюз. Ако успеем по този метод да изградим привички у тези, които през днешния ден са сред 7 и 27 година, това е гаранция, че когато са на нашите години, няма да има потребност от сходни начинания “, съобщи министър Димов.

" Екопак България ” е самобитен корпоративен водач, когато става въпрос за екологично обучение, означи от своя страна зам.министърът на науката и образованието Деница Сачева. Само през предходната година към 23 000 възпитаници са избрали да вземат участие в действия по ползи, свързани с екологично обучение и здравословен метод на живот. " Екологичното обучение ще се трансформира в трайна държавна политика ", съобщи още тя.

“Децата са нашите посланици за осъществяване на зелените политики за нашия град. В този център те ще научат по най-хубавия метод, че отпадъците са скъп запас ”, акцентира столичният кмет Йорданка Фандъкова. Тя заяви, че системата за разделно събиране на отадъци в столицата ще се уголемява.

 

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР