ЕКОПАК България и Община Пловдив раздадоха първите награди ЕКОзвезди“ на

...
ЕКОПАК България и Община Пловдив раздадоха първите награди ЕКОзвезди“ на
Коментари Харесай

Наградиха заведенията за рециклиране

ЕКОПАК България и Община Пловдив раздадоха първите награди „ ЕКОзвезди “ на заведения и обекти за спорт, хранене и обучение, които събират разделно отпадъците си от пластмасови бутилки и алуминиеви кенове. За първи път бяха наградени 20 спортни, образователни заведения, обекти за публично хранене, фестивали и събития в Община Пловдив за дейното им присъединяване в практикуването на разделното събиране на боклуци от опаковки.  Официалното събитие се организира в Малката епископска базилика в Пловдив с присъединяване на представители на Община Пловдив, Общински инспекторат, Пловдив и Общинско дружество „ Чистота “, Папир БГ и други.

Участващите обекти събират пластмасовите бутилки и кенове настрана, а ЕКОПАК дава съдове, извозва събраните количества по график,  сортира ги по тип и цвят и ги приготвя за преработване. Обслужването на обектите се прави с 6 профилирани камиона с преса по един, два или три пъти седмично. За ден един в обект се събират сред 100-400 бутилки/кенчета.

През последните 6 месеца повече от 300 търговски, образователни, спортни заведения, заведения за хранене и питейни заведения в София, Пловдив и Бургас се включиха в програмата „ ЕКОзвезди “, инициирана от най-голямата организация за оползотворяване на боклуци от опаковки в страната – ЕКОПАК България.

Класирането на най-активните екозаведения е направено въз основа на броя гласове, получени в онлайн платформата за екорейтинг „ Зелена алея на славата “ (приложен е цялостен лист на наградените в Община Пловдив за 2023 година). Платформата към този момент е събрала повече от 7600 гласа, като логаритъмът й разрешава един човек да гласоподава единствено по един път за обещано заведение, само че в това време да покрепи повече от един обект.

Програмата е ориентирана особено към отпадъците от пластмасови бутилки и алуминиеви кенове в отговор на европейската тактика за развиване на кръгова стопанска система „ от бутилка в бутилка “. Целта е до 2025 година съвсем
4 от 5 пластмасови бутилки да се събират разделно, а през 2030 година – 9 от всеки 10. Освен това към 2030 година най-малко 30% от пусканите на пазара нови бутилки ще би трябвало да съдържат второстепенен материал – рециклиран PET – полиетилен терафталат, получен от боклуци от пластмасови бутилки.

Столичните „ екозвезди “ към този момент получиха оценките си, а до края на март 2024 година ЕКОПАК ще награди и 20-те заведения в Бургас, получили най-вече гласове в „ Зелена алея на славата “ за миналата година. Междувременно самодейността продължава и уредниците канят всеки обект в София, Пловдив или Бургас, който генерира обилни количества боклуци от пластмасови бутилки или алуминиеви кенове да подаде поръчка да се включи онлайн на https://www.ecopack.bg/bg/eko-zvezdi.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР