Екоминистерството търси алтернативен източник на водоснабдяване за Бургаска област. Причината

...
Екоминистерството търси алтернативен източник на водоснабдяване за Бургаска област. Причината
Коментари Харесай

Воден режим заплашва Черноморието

 Екоминистерството търси различен източник на водоснабдяване за Бургаска област. Причината е фрапантно намалелият размер на язовир " Камчия “. Воден режим заплашва Черноморието и туризма. Това разгласи първи екоминистърът Емил Димитров. На язовир " Камчия “ разчитат Бургас, селищата от Обзор до Созопол, както и част от Варна.

" За разлика от Перник, където язовир " Студена “ беше запълнен, тук дъждове няма. В районите на Бургас и Сливен, както и Котленския балкан, който най-вече ни вълнува нас, от две години не са валяли снегове и дъждове. Това е казусът. Природата е безмислостна. В момента в язовир " Камчия “ има към 60 млн. куб. м. вода, които при обикновено ползване, би трябвало да стигнат тъкмо за една година “ посочи представителят на ВиК – Бургас Димитър Гюров пред БНР.

От екоминистерството виждат решението в незабавен ремонт на язовирите " Порой " и " Ахелой ". " Тези два язовира благодарение на тръбопровод, който ще бъде построен в допълнение с няколко пречиствателни помпени станции, те ще бъдат включени в деривация " Камчия “. Тази вода ще помогне да не се усети рецесията вероятно при липса на дъжд “, добави Гюров.

За задачата обаче би трябвало да бъде обезпечено финансиране от 60 млн. лева С язовир " Ясна поляна “, който водоснабдява курортите от Созопол до Ахтопол проблеми няма, увериха от ВиК.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР