Екоминистерството обяви,че намаляват регистрираните случаи на изхвърлени мъртви делфини от

...
Екоминистерството обяви,че намаляват регистрираните случаи на изхвърлени мъртви делфини от
Коментари Харесай

Случаите на мъртви делфини по черноморското крайбрежие намалели

Екоминистерството разгласи,че понижават записаните случаи на изхвърлени мъртви делфини от водите на Черно море по българските плажове. От началото на 2019 година до момента екоинспекциите във Варна и Бургас са поличила сигнали и са установили умрели 38 екземпляра китоподобни, по които нямало следи за гибелта им да са виновни хората. За съпоставяне през 2018 г. за същия интервал откритите на брега мъртви делфини са 74, през 2017 година - 81, през 2016 година - 150, а през 2015 година - 41 екземпляра.

Изявлението на Министерството на околната среда и водите (МОСВ) идва ден откакто ББС писа за открития през юни обезглавен делфин бебе край плажа " Корал ", за който заяви неправителствената организация " Спаси Корал " и заподозря, че е станал жертва на бракониерски улов на калкан.

Ведомството напомня, че в Черно море има три типа делфини – елементарен, муткур и афала, които са предпазени типове и техният улов и ликвидиране са неразрешени. При открити мъртви китоподобни районните екоинспекции вършат инспекции, при които се откриват забележимите аргументи за гибелта на бозайника и се снемат биометрични данни. При подозрение, че има човешка интервенция при гибелта се уведомяват прокуратурата и органите на Министерство на вътрешните работи, само че до момента не е съобщавано да е била формирана сходна инспекция и нейните резултати. При определяне на естествена гибел, съответната община е длъжна да махне тялото и да го унищожи.

От Министерство на околната среда и водите осведомиха, поради извънредно високата смъртност на делфините през 2016 година две тела на елементарен делфин и муткур, изхвърлени от морето през септември, които не са били в напреднал етап на разложение, са били изпратени за аутопсия и проучвания на труповете. Те са били осъществени от едни от най-хубавите експерти в Европа - доктор Сандро Мазариол и доктор Чинция Четеллеге от Университета в Падуа, Италия. Събрани са били проби за проучвания за витална история, хистология, вирусология (морбили, бруцелоза), паразитология (токсоплазма), биотоксини и други свързани разбори.

Постморталните проучвания подкрепили хипотезата за вирусно заболяване измежду китоподобните в Черно море, защото и при двете животни резултатите за съществуване на морбиливирус по китоподобните са били позитивни. Това е първото потвърдено съобщаване на морбиливирус по китоподобните, регистриран в Черно море след 1994 г,. показват от екоминистерството.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР