Екоминистерството излезе в четвъртък с изрични по-високи изисквания за работата

...
Екоминистерството излезе в четвъртък с изрични по-високи изисквания за работата
Коментари Харесай

Екоминистерството постави условия за работата на ТЕЦ Марица 3

Екоминистерството излезе в четвъртък с експлицитни по-високи условия за работата на свързваната с предприемача Христо Ковачки Топлоелектрическа централа " Марица 3 ", за чието съблюдаване ще следи изкъсо хасковската екоинспекция. Това става ден откакто Върховният административен съд на въглищната централа с аргумента, че другояче се лишава правото на труд от работещите там. Те са пуснати в неплатен отпуск.

Съгласно доказана от министъра на околната среда и водите Борислав Сандов актуализация на комплексното позволение на димитровградската електроцентрала екоизискванията към нея стават по-строги.

Според новото позволение работният казан на ТЕЦ-а може да работи само след документално удостоверение от страна на Регионална инспекция за опазване на околната среда – Хасково, че са изпълнили изискванията за механически ограничения за повишение на успеваемостта на сероочистващата апаратура, както и постигане на емисионни равнища, свързани с най-хубави налични техники, показват от Министерството на околната среда и водите.

Според условията би трябвало да се извършат градивни промени по димния тракт за
по-равномерно систематизиране на газовия поток, постъпващ в сероочиската. |Необходим е монтаж на спомагателна рециркулационна помпа с спомагателен колектор, даващи опция за повишение на количеството употребен абсорбент и образуване на спомагателна зона за обработка на потока димни газове.

Топлоелектрическа централа " Марица 3 " е изпълнила единствено отчасти гореописаните условия, като Регионална инспекция за опазване на околната среда – Хасково е известена, че следва монтаж и въвеждане в употреба на част от оборудването в интервала от 1 юни до края на юли 2022 година

Друго изискване е да се съблюдават съответни правила за възможно замърсяване със серен двуокис, азотни окиси, прахуляк, като са добавени и спомагателни параметри – въглероден окис, хлороводород, флуороводород и живак.

Централата всеки месец би трябвало да регистрира в екоинспекцията своите непрекъснати измервания, както и да дава документ за всяка получена и използвана партида въглищен микс. Сертификатът следва да включва информация за състава на употребяваните въглища, от която да е видно, че в инсталацията се употребява подобаващ въглищен микс със относително ниски азотосъдържащи съставни елементи на органичната маса, водещ до понижаване на излъчванията на NOx в отпадъчните газове, осведомят от екоминистерството.

Друго значимо изискване, което електроцентралата би трябвало да извършва е, че всички излъчвания на нездравословни субстанции от инсталацията би трябвало да се изпускат във въздуха единствено през здва съответни комина, за единия от които това би трябвало да става единствено в избрани интервали.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР